Etalage met bestemmingsplan. (Foto: aangeleverd)
Etalage met bestemmingsplan. (Foto: aangeleverd)

Raad wil dat ‘Etalage van Almere’ landbouwgebied blijft

Politiek

ALMERE – Het moet wel heel raar lopen als de ‘Etalage van Almere’ (het groengebied langs de A6, tussen de Tussenring en Buitenring) een andere bestemming dan ‘inclusieve landbouw’ krijgt. Het college laat een onderzoek naar de mogelijke invullingen uitvoeren.

Door Marcel Beijer

In het verleden zijn al afspraken gemaakt om het gebied ‘agrarisch’ te houden. De huidige bestemming luidt echter ‘tijdelijke landbouw’. Dat voorbehoud biedt nog mogelijkheid om op delen van het terrein bijvoorbeeld bedrijven te vestigen. Woningbouw is uitgesloten omdat over het terrein hoogspanningskabels lopen.

Plan

Melkveebedrijf Talens en de Stadsboerderij hebben samen met Staatsbosbeheer in 2020 een plan voorgelegd om het terrein te bestemmen voor ‘inclusieve landbouw’. Donderdagavond werd tijdens de Politieke Markt meer dan duidelijk dat de gemeenteraad het daar mee eens is. Alleen de fractie van AP/OPA sprak zich niet uit. Zij willen liever het onderzoek afwachten dat wethouder Jesse Luijendijk laat uitvoeren naar de mogelijke invullingen van het terrein. Dat moet dit jaar klaar zijn. Leefbaar Almere legde nog het plannetje neer om een deel van het gebied ‘op te tillen’. Onder de grond zou dan bijvoorbeeld een datacenter kunnen komen. Daarboven kan dan weer een weiland worden gecreëerd.

GroenLinks

Vorige week hield ook GroenLinks nog een slag om de arm (werkgelegenheid is ook belangrijk, zei Albert Waninge toen), maar donderdag gaf hij toe dat hij vorige week niet goed op de hoogte was dat er al afspraken lagen om het gebied ‘agrarisch’ te houden.  

Blij

Het melkveebedrijf en de Stadsboerderij zijn blij met de duidelijkheid van de raad. PVV, CDA en Leefbaar Almere dienen zelfs een motie in die de wensen van de raad in beton gaat gieten, zodat er nooit meer discussie over kan ontstaan. Leefbaar wil ook weten wat de kosten zijn als de gemeente het gebied over koopt van het Rijksvastgoedbedrijf dat nu eigenaar is van de grond. Dat blijft zo totdat de gemeente een definitieve bestemming heeft voor het gebied. Daar gaat de raad binnenkort over stemmen.

Uit de krant