Sinterklaas in het stadscentrum van Almere (Archieffoto: Fred Rotgans)
Sinterklaas in het stadscentrum van Almere (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

PvdD wil goede uitspraak over Zwarte Piet

Politiek

ALMERE – De Partij voor de Dieren is het niet eens met een motie van DENK Almere die oproept om de figuur Zwarte Piet te verbieden. De partij denkt dat het juridisch onmogelijk is om bijvoorbeeld ondernemers te dwingen om geen zwarte pietjes in de etalage neer te zetten.

DENK is van mening dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is en niet in een inclusieve samenleving past. De Partij voor de Dieren is het daar mee eens. “Vooropgesteld: de karikatuur Zwarte Piet is racistisch”, zegt Rachel Vrijdag. “De Partij voor de Dieren is tegen elke vorm van racisme en discriminatie, en is vóór een Sinterklaasviering of -intocht die inclusief is. We willen echter voorkomen dat we ondernemers dwingen om zaken te verbieden en zo tegen ons in het harnas te jagen in zo’n belangrijke kwestie.”

Niet uitvoerbaar

Vrijdag: “Zeker als dergelijke dwang juridisch niet of slecht uitvoerbaar is, en in de motie in haar huidige vorm is dat zo. Wij willen dat er vanuit de gemeente een goede lijn wordt getrokken om deze principes uit te dragen in het vormgeven van een Sinterklaasviering of -intocht. Hoe dat er in de praktijk uit moet zien bespreken wij graag donderdag, tijdens de vergadering.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto