Almere komt een kwart aan huisartsen tekort (Foto: AdobeStock)
Almere komt een kwart aan huisartsen tekort (Foto: AdobeStock) Graphicroyalty - stock.adobe.com

Zorgen om Zorggroep en Flevoziekenhuis

Politiek

ALMERE – De berichten over de financiële nood bij het Flevoziekenhuis en de Zorggroep Almere leiden tot zorgen bij de gemeenteraad, maar ook bij wethouder Froukje de Jonge. Die maakte duidelijk dat de problemen niet met een zak geld op te lossen zijn. ‘Het systeem moet dit oplossen’.

Door Marcel Beijer

Dat bleek donderdag tijdens de Politieke Markt waar bestuurder Zorggroep Almere Bas Bonhof uitlegde dat de financiële problemen mede zijn ontstaan door het tekort aan verpleegkundigen en huisartsen. Die moeten nu extern worden ingehuurd, wat veel meer geld kost. Ook staan er veel kamers leeg die bestemd zijn voor intramurale zorg (zorg in een verpleeghuis) wat geld kost. Maar er zijn nog veel meer oorzaken. De Zorggroep is inmiddels begonnen aan een herstelplan om de financiële zorgen het hoofd te bieden maar is voor het overgrote deel afhankelijk van het geld dat binnenkomt van verzekeraars. De subsidie van de gemeente gaat weliswaar om miljoenen, maar is met 0,9 procent voor de Zorggroep relatief marginaal.

Systeem

“In het coalitieakkoord hebben we aangegeven dat we willen investeren in de Zorg, maar met een grote zak geld lossen we het probleem niet op”, zei wethouder Froukje de Jonge. “Het is namelijk een landelijk probleem. Het systeem moet dit oplossen en dat zal niet snel gaan. Als er niets verandert is het probleem misschien zelfs blijvend.” De wethouder benadrukte dat samenwerking tussen verschillende organisaties noodzakelijk is en dat Almere daarbij het relatieve voordeel heeft dat er een grote organisatie als de Zorggroep is, en maar één ziekenhuis.

Boos en verdrietig

Ruud de Jonge (PvdA) werd ‘boos en verdrietig’ van de situatie. “De Zorggroep gaat nu hervormen. Helaas niet om de zorg beter te maken, maar gewoon omdat het niet anders kan.” Hans Everhard (SP) wees erop dat het systeem landelijk is vastgelopen sinds de marktwerking is ingevoerd. De bal ligt daarbij bij de landelijke politiek. Wethouder De Jonge ging daar niet op in. Wel concludeerde ze dat de gemeente de ‘meest nabije’ overheid voor Almeerders is. “We doen wat we kunnen. Ik vertrouw daarbij op de samenwerking tussen de sterke partners die we in onze gemeente hebben.” Daarbij zinspeelde ze ook om in een nieuw te bouwen stadsdeel ook te kijken of Almere de zorg daar op een andere manier kan opzetten, als landelijk voorbeeld wellicht.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto