Afbeelding
Almere DEZE WEEK

110 meter lange bank in ‘stadspark’ Stadhuispromenade

Redactie

STAD CENTRUM - De Stadhuispromenade, het gebied tussen het stadhuis en de bibliotheek dat wordt omgevormd tot een groengebied, krijgt een 110 meter lange bank. Dat blijkt uit het definitive ontwerp dat de gemeente vrijdag openbaar maakte. Het werk gaat binnenkort beginnen.

De gemeente ziet de promenade als een stadspark, waar asfalt en steen plaats maken voor groen. De belangrijkste wensen van Almeerders en bezoekers waren een ‘romantisch park’ en een plek om te ‘lezen, eten, rusten’. Deze suggesties zijn straks terug te vinden in het stadspark. De vrijkomende bakstenen worden hergebruikt in de paden in en om het park. De lage delen van het park dragen bij aan het opvangen van regenwater. Bij stevige buien kunnen de lage delen vollopen voordat het water weer wegzakt. Voor het park is een beplantingsplan gemaakt tussen nieuwe en bestaande bomen. Voordat het park wordt aangelegd worden in januari eerst 23 bomen verplaatst van de Stadhuispromenade. Elf bomen gaan naar het nieuwe parkeerterrein achter het stadhuis en twaalf bomen gaan naar de bomenbank aan de Draaibrugweg. Deze bomen kunnen niet goed meer groeien en vormen een risico voor de onderliggende kabels en leidingen.

Lange bank

In het stadsparkje komt een meer dan 110 meter lange bank, bestaande uit negen delen. De speels slingerende bank maakt een verbinding van het Stadhuisplein richting het Weerwater. Kunstenaar Jan van der Ploeg gaat de lange sculptuur voorzien van een passende afwerking. De negen afzonderlijke delen krijgen verschillende kleuren en een hoogglans poedercoating die de omgeving reflecteert. De gebouwen, bomen en beplanting rondom, en vooral de mensen die er lopen, elkaar ontmoeten of er neerstrijken, worden erin gespiegeld als in een wateroppervlak.

De komende jaren komt er een route met een serie kunstwerken en ingrepen van station Almere Centrum naar de Esplanade aan het Weerwater. Conceptontwikkelaar Mothership ontwikkelde hiervoor de Zeegroene Loper. Het zeegroen komt terug in alle ontwerpen.

Naar verwachting starten de werkzaamheden al in januari. De planning is dat de nieuwe Stadhuispromenade in juli af is

Een artist impression van het stadspark. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto