Rinus Balvert, (Archieffoto: Fred Rotgans)
Rinus Balvert, (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

‘Profbasketbal in Almere wordt lastig verhaal’

Sport

ALMERE – Met het faillissement van Sailors is het spannende avontuur van hernieuwd profbasketbal in Almere na één jaar alweer ten einde. Volgens voorzitter Rinus Balvert zat het tij tegen, maar wordt het in de toekomst lastig om weer profbasketbal in de stad te realiseren.

Door Marcel Beijer

De Stichting Top Basketball Almere Sailors is twee weken geleden door de rechtbank Midden-Nederland in staat van faillissement verklaard. Een curator gaat de zaak afhandelen. “Maar veel is er niet te regelen natuurlijk”, zegt voorzitter Rinus Balvert die evenwel met plezier op het afgelopen jaar terugkijkt. “Even dreigden we met het bestuur in de sombere modus te komen: ‘hadden we hier ooit wel aan moeten beginnen?’. Maar dat is snel de kop ingedrukt. We hebben veel geleerd en ook plezier gemaakt.”

Knap

Wat het bestuur presteerde was uitermate knap. In no-time werd vorig jaar ingespeeld op de ruimte die er was bij de basketbalbond en kon Almere Sailors meedoen aan de profcompetitie. “We wisten dat het eerste jaar een kwestie van overleven zou worden en dat we daarna voorzichtig konden gaan opbouwen. Maar het tij zat tegen. Door corona speelde de basketballers in een nagenoeg leeg Topsportcentrum. “3000 stoeltjes waar twintig mensen zitten. We kregen de kans niet om onze sponsors exposure te geven en het publiek voor ons te winnen.”

Nekslag

De nekslag was dat er voor volgend jaar 400.000 euro moet worden neergelegd voor een licentie. Balvert: “Omdat we in het eerste jaar niets hebben kunnen opbouwen, is dat een utopie om bij elkaar te krijgen. We kunnen niet meer aan onze verplichtingen voldoen. We hebben onze licentie ingeleverd en zijn failliet.”

Post-corona

Zin om in het post-corona tijdperk een nieuwe poging te wagen heeft Balvert niet. “Ik heb keihard gewerkt om profbasketbal in Almere mogelijk te maken. Het heeft me veel tijd en energie gekost. Willen we ooit weer zoiets proberen op te zetten dan moeten we het aanpakken zoals Yoast United het in Gelderland heeft gedaan: vanuit de basis van de amateurs. Dan moet je twee jaar lang 100.000 euro reserveren om de organisatie rustig op te zetten, sponsors te vinden, basis creëren om uiteindelijk een stabiele situatie te creëren. Maar dan mag iemand anders de kar gaan trekken.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto