Jorrit Smeets in duel met Dylan Vente van Roda JC (Foto: Ron Baltus)
Jorrit Smeets in duel met Dylan Vente van Roda JC (Foto: Ron Baltus) Ron Baltus

Weer grote nederlaag Almere City FC

FBK SPORTPARK - Ook de tweede wedstrijd onder de nieuwe coach Alex Pastoor leverde Almere City FC een grote nederlaag op. Na de 5-1 tegen Jong PSV werd het vrijdag in het eigen Yanmar Stadion 0-4 tegen Roda JC en wachten de Almeerders nog steeds op de eerste punten van dit kalenderjaar.

De oorwassing tegen Jong PSV dreunde vanaf de eerste paar minuten nog na vrijdagavond in het Yanmar Stadion. Dylan Vente strooide het zout in de wond. Na twee minuten zette hij de bezoekers uit Kerkrade al op voorsprong.  Net zoals vorige week kwamen de Almeerders pas rond de twintigste minuut tot leven. Toen leverde dat een doelpunt en een afgekeurd doelpunt op, vrijdag werd de mogelijke doelpuntenopbrengst gesmoord door de lat. Het was Jorrit Smeets die zijn voorzet zo’n rare curve gaf, dat hij de bal bovenop de lat deponeerde. Tot opluchting van keeper Rody de Boer, die verslagen was.

Limbombe

De kleine aanvaller Limbombe sloeg tien minuten later de nagel in de doodskist van Almere City FC door in de korte hoek raak te schieten. De beweeglijke aanvaller maakte Faris Hammouti het leven zuur, waardoor die na ruim een half uur al werd gewisseld voor Bram van Vlerken. De Congolese Belg maakte direct misbruik van de defensieve verandering en poeierde op slag van rust ook de 0-3 binnen.
Na rust bewoog Almere City FC zich meer op de helft van de Limburgers. Ilias Alhaft kwam in die fase in aanmerking voor een Almeerse treffer, maar in de doelmond kon de bal net op tijd weggeveegd worden. Tijmen Wildeboer kwam daarna ook nog dichtbij zijn tweede treffer van het seizoen, maar zijn kopbal –op aangeven van Bram van Vlerken- werd door de keeper gekeerd.

Vente

Dylan Vente maakte er uiteindelijk nog 0-4 van. Uit een vrije trap kopte hij in de verre hoek raak. Even daarvoor had Limbombe al een opgelegde mogelijkheid gehad om zijn hattrick te voltooien, maar hierbij was keeper Etemadi een sta-in-de-weg.
Almere City FC heeft een week om bij te komen voor een pittige uitwedstrijd. Op vrijdag 21 januari speelt de ploeg van Alex Pastoor op de Vijverberg namelijk tegen De Graafschap. Op zondag 30 januari keert het vervolgens terug op eigen nest: dan is Telstar de tegenstander.

Stadion open

Almere City heeft zich aangesloten bij de betaald voetbalclubs die willen dat er vanaf 28 januari weer toeschouwers worden toegelaten bij wedstrijden. Dat laat de club in een statement weten. ‘Keer op keer heeft het betaald voetbal aangetoond op een verantwoorde manier wedstrijden met publiek te kunnen organiseren: geen besmettingen, en goede en gedegen controles. Daar wordt in Den Haag weinig tot niets mee gedaan.
Op dit moment is er nog geen 100% compensatie voor alle wedstrijden die wij noodgedwongen zonder publiek moeten spelen. Het tempo van besluitvorming in politiek Den Haag is te traag. Daar kunnen we niet op wachten. Het demonstratief opengaan van de stadions is de onvermijdelijke volgende stap. Dit zijn we ook verplicht aan onze loyale supporters.’

Burgemeester

De clubs hebben afgesproken dat met de plaatselijke burgemeester in overleg wordt getreden. Of erin Almere al een afspraak met de nieuwe burgemeester Ank Bijleveld is gemaakt, is nog onduidelijk.