Meesterpianiste Marietta Petkova komt spelen bij Goede Rede Concerten. (Foto: Claudia Kamergorodski)
Meesterpianiste Marietta Petkova komt spelen bij Goede Rede Concerten. (Foto: Claudia Kamergorodski)

Piano Days op diverse podia in Almere

Uit

Piano Days op diverse podia in Almere

ALMERE - De piano en de pianist staan centraal tijdens International Piano Days in Almere. Dit jaar verdeeld over verschillende podia in de stad gedurende vier dagen, van 25 tot en met 28 maart. Er is veel te kiezen, van klassiek tot hedendaags, van jazz tot minimal music en zelfs film met pianomuziek.

De internationale dag waarop de piano wordt gevierd is steeds de 88ste dag van het jaar. Er is gekozen voor 88, omdat dit het aantal toetsen is van een piano. Wereldwijd worden er evenementen op en rond deze dag georganiseerd. Almere doet in de aanloop naar deze dag op 29 maart ook mee. 

Film in Corrosia

Het aanbod is divers. Zo draait bij Corrosia de film Copying Beethoven, een romantisch drama over de gekwelde componist Beethoven. Bij CKV Almere komen de Almeerse talenten aan bod. 

Podium Poort en Verzetslaan

De Almeerse pianist en componist Mark Kirkenier geeft zondag 27 maart twee concerten van een uur te verzorgen in Podium Poort. Op het programma staan eigen composities, afgewisseld met ‘pareltjes van toen’. Het geheel is een kleurrijke mengeling van lichte muziek, neo-klassiek, easy listening en lichte jazz. Bezoekers worden, behalve op muziek en inspirerende verhalen, ook getrakteerd op koffie, thee en iets lekkers. De concerten vinden plaats in Podium Poort, een bijzondere locatie ‘aan huis’ bij Mark Kirkenier aan de Zeussingel 41.

De Almeerse pianist Thomas Herrmann geeft op maandag 28 maart om 20.00 uur een concert in het Podium Verzetslaan. Op het programma staan pianowerken van de barok tot aan hedendaagse pianomuziek.

Goede Rede Concerten

Goede Rede Concerten viert International Piano Day dit jaar gedurende drie dagen. Tijdens zes concerten staan van 25 tot en met 28 maart 11 pianisten centraal. Er is een gevarieerd programma met dansbare balfolk, jazz, klassiek, neoklassiek, bekende namen en jong talent.

Op vrijdagmiddag starten de Piano Days met dansbare balfolk van pianist Wim te Groen, waarbij gedanst mag worden. Maar er is ook klassiek werk te beluisteren van onder andere Willem Brons & Satomi Chihara, Daria van den Berken met haar uitvoering van Scarlatti en pianotalent Yang Yang Cai. Er wordt klassieke pianomuziek gespeeld, maar er is ook ruimte voor hedendaagse stukken, er is jazzmuziek en het UMA kamerorkest treedt op met solist Maurice van Schoonhoven. Ramon Vallé speelt eigen composities waar zijn Cubaanse roots en klassieke opleiding te horen zijn en Marietta Petkova geeft een voorproefje van het concert dat zij in het najaar bij de Goede Rede Concerten speelt. Liefhebbers van de piano zijn van harte welkom om te komen luisteren naar de muziek en bijzondere verhalen. Kaarten zijn te reserveren via www.goederedeconcerten.nl of 06-80140467.

NPKA - Cultuurhuis Almere Buiten

Nieuw Podium Klassiek Almere (NPKA) presenteert een uniek programma in het Cultuurhuis Almere Buiten. De ster van het klavecimbel, de wereldberoemde dirigent Richard Egarr, is voor het eerst in Almere. Samen met het Almeerse ensemble Violini Capricciosi o.l.v. Igor Ruhadze brengen ze drie concerten op zaterdag 26 maart, gewijd aan de geschiedenis van de piano. Tijdens de concerten worden drie eerdere generaties onder de aandacht gebracht: klavecimbel, de overgrootvader van de piano, samen met zijn grootvader Mozart fortepiano, en de vader romantische piano. 

Om 14:00 uur - J.S. Bachs concerto voor twee klavecimbels en strijkorkest in C mineur.
Om 16:30 uur - Mozarts Concerto voor fortepiano No.12. Richard Egarr speelt op de fortepiano vanuit Mozarts tijd en dirigeert hier zelf met het ensemble Violini Capricciosi.
Om 19:30 uur – Duo “PLEYEL” (echtpaar Alexandra Nepomnyashchaya en Richard Egarr) met Schuberts vierhanden programma op de romantische fortepiano. De kopieën van originele instrumenten (twee klavecimbels en een fortepiano) worden speciaal voor dit concert naar het Cultuurhuis gebracht.

 Meer informatie en tickets op: www.npka.nl

Het volledige programma voor Almere is te vinden op www.uitinalmere.nl en op de websites van de locaties.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto