Diana van Diepen bij 'de iglo' van Aldo van Eyck. (Foto: Mark Wiechmann)
Diana van Diepen bij 'de iglo' van Aldo van Eyck. (Foto: Mark Wiechmann)

De Kunstambassadeur: ‘Iglo’ wereldberoemd speelkunstwerk

Uit

BUITEN - In de rubriek De Kunstambassadeur vertellen stadgenoten over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Deze week is het woord aan Diana van Diepen, Kunstambassadeur van de ‘Iglo’ van architect Aldo van Eyck op het Mintplantsoen in Almere Buiten.

“Het kunstwerk ‘Iglo’ is onderdeel van één van de speelplekken in deze buurt. Het bestaat uit zilverkleurige dikke aluminium buizen, die gebogen zijn in de vorm van een klimkoepel. Of een tent. Of een ruimteschip. Wat jij er maar in ziet. Of een iglo, zoals dit speelkunstwerk wordt genoemd. Het ontwerp is van architect Aldo van Eyck (1918-1999). Zijn speeltuintjes zijn wereldberoemd in heel Amsterdam. Aldo van Eyck heeft daar vanaf de jaren ’50 honderden speelplekken ontworpen, vaak op postzegeltjes grond die braak bleven liggen na de sloop van een pand. De verschillende speeltoestellen in de speeltuintjes waren stuk voor stuk van hetzelfde materiaal en uiterst eenvoudig van vorm. Aldo van Eyck koos hier bewust voor met als doel dat ze de creativiteit zouden prikkelen. Ook het principe licht, lucht en ruimte zie je in het ontwerp terug. Aanvullend ontwierp hij zandbakken en pierenbadjes met brede betonnen randen, al dan niet met ronde stapstenen erin.

Tijdloos karakter

Van alle door Van Eyck ontworpen speeltoestellen is de Iglo wel de bekendste. Mijn eerste kennismaking met de iglo moet eind jaren ’60 zijn geweest – ik was pas een paar jaar oud toen ik al in zijn zandbak speelde. Eén van de klassenfoto’s op de kleuterschool is gemaakt met de hele troep kinderen rondom zijn klimboog. Van de honderden speelplekken van Aldo van Eyck in Amsterdam zijn er nu nog maar een handjevol over. Daar zijn de toestellen blijven staan waar ze stonden, mede dankzij hun tijdloze karakter en duurzame vormgeving. 

Het overgrote deel van de speelkunstwerken moest echter plaats maken, toen de postzegeltjes grond waar ze op stonden, werden bebouwd. Enkele daarvan hebben een nieuwe, soms prominente, plek gekregen in Amsterdam. Je ziet ze bijvoorbeeld in de tuin van het Rijksmuseum en bij het Van Eesterenpaviljoen in Nieuw-West. Daar worden ze bewonderd én gebruikt, óók door volwassenen als onderdeel van hun rondje fitness. 

Ook buiten Amsterdam hebben zijn ontwerpen hun weg gevonden. Verspreid over de Regenboogbuurt in Almere staan verschillende toestellen, uitgevoerd in het oorspronkelijke materiaal en met dezelfde afmetingen naar zijn originele tekeningen. Misschien zijn ze met de Amsterdammers meegekomen? Of misschien hebben ze Architectenbureau Van Eyck gevolgd? 

Sleutelkunstwerken

Julyan Wickham en Tess van Eyck-Wickham, schoonzoon en dochter van Aldo van Eyck, ontwierpen samen met Aldo van Eyck voor de Regenboogbuurt de Tower Houses, één van de Iconen van Almere én van de Regenboogbuurt. In 2020 is de Iglo opgenomen in de lijst van 100 sleutelkunstwerken van Nederland https://www.sleutelwerken.nl/kunstwerken/iglo

Rondje Regenboogbuurt

In 2018 heeft Stichting Regenboogbuurt het initiatief genomen voor het Rondje Regenboogbuurt: een wandelroute van circa 5 km langs de mooiste plekken van de Regenboogbuurt. Op 20 plekken langs de route kun je via bordjes met een QR code informatie ophalen over geschiedenis en achtergronden, bebouwing, beplanting én kunst in deze bijzondere buurt. De route gaat natuurlijk ook langs de Iglo. Ook zijn er rondleidingen onder leiding van een gids die kan vertellen hoe je een echte ‘Aldo’ speelkunstwerk kunt herkennen.” Meer informatie: www.regenboogbuurt.nl

Meer interviews en kunstwerken zijn te vinden op www.kunstambassadeurs.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto