Marlie en Eline hebben samen met wethouder Hilde van Garderen het nieuwe speelkunstwerk geopend op het Baltimoreplein. (Foto: Fred Rotgans
Marlie en Eline hebben samen met wethouder Hilde van Garderen het nieuwe speelkunstwerk geopend op het Baltimoreplein. (Foto: Fred Rotgans Fred Rotgans

Speelkunstwerk Baltimore Bend geopend Baltimoreplein

Algemeen

BUITEN CENTRUM – Het nieuwe speelkunstwerk ‘Baltimore Bend’ is woensdag officieel geopend door wethouder Hilde van Garderen en de jeugdige inwoonsters Marlie en Eline. Een speeltoestel en kunstwerk ineen, en een ware eyecatcher op het Baltimoreplein.

Baltimore Bend is onderdeel van de stedelijke vernieuwing van Almere Buiten Centrum en ontwikkeld door Arttenders in samenwerking met Jaron Korvinus en Daan Mens van Studio Spass. Samen hebben zij het traditionele idee van een speelplaats naar een hoger niveau getild. “Ik ben blij dat het kunstwerk nu af is en we het eindelijk kunnen onthullen aan de Buitenaren. Met deze onthulling wordt ook de herinrichting van het Baltimoreplein afgerond”, aldus wethouder Hilde van Garderen. “Samen met lokale partners werken we hard aan de opgave het centrum weer aantrekkelijk en toekomstbestendig te maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers. En met dit unieke speelkunstwerk is het centrum zeker weer een stuk aantrekkelijker geworden.”

Knutsels als input

Bureau Arttenders heeft de buurt betrokken bij het ontwerpproces. Zo hebben kinderen uit Almere Buiten in een ontwerpwedstrijd meegedacht over hun ideale speeltuin voor het Baltimoreplein. Hun knutselwerken dienden als inspiratie voor vier ontwerpen voor het speelkunstwerk. Het ontwerp Baltimore Bend werd in een publieksstemming door de Buitenaren uitgeroepen tot winnaar. In het najaar van vorig jaar gingen Arttenders en Studio Spass samen met de Mannen van Staal aan de slag om de stalen constructie op te bouwen in de werkplaats.

Almere Buiten als inspiratie

Faye Ellen, oprichter Arttenders: “Door social design zorgen we ervoor dat een kunstwerk niet alleen een feestje voor het oog is, maar ook een toegevoegde functionele en sociale waarde voor de omgeving heeft. De wensen van de bewoners en technische eisen van de locatie zijn daarom het vertrekpunt én de kern van het ontwerpproces geweest.”

In het ontwerp is rekening gehouden met de wensen van alle betrokken van jong tot oud. Jaron Korvinus van Studio Spass: “De architectuur en omgeving van Almere Buiten hebben ons geïnspireerd tot dit speelse ontwerp, waarin onze fascinaties voor vorm en interactie perfect samenkomen. De organische vorm met uitgesneden holtes zijn geïnspireerd door de stad Almere; haar kleurrijke en experimentele architectuur, de Almeerse wateren en de diversiteit van de stad en haar bewoners.”

Zo is de blauwe kleur een weerspiegeling van het water en kleursamples die genomen zijn in de wijk. Daarnaast, is het toegepaste kunstwerk meer dan alleen een speelplek voor kinderen; het kunstwerk dient verschillende functies voor diverse doelgroepen. Voor de jeugd, ouderen, mindervaliden en bezoekers van Almere Buiten dient het vernieuwde Baltimoreplein als ontmoetingsplek, sportlocatie en recreatiegebied.

(Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto