Indrukwekkende mural van ELLE. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Indrukwekkende mural van ELLE. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Tentoonstelling Shapeshifters toont diversiteit van street art

Uit

ALMERE  – Graffiti- en urban art kunstenaars hebben de witte muren van de Kunstlinie Kunsthal onder handen genomen. Vanaf zaterdag 5 februari tot en met 31 juli is daar de tentoonstelling Shapeshifters te zien, met werken van nationale en internationale kunstenaars, zoals Keith Haring en Banksy. Almere DEZE WEEK nam donderdag alvast een kijkje tijdens de perspreview, waarbij kunstenaars de laatste hand legden aan hun werken en een kunstwerk van Basquiat werd onthuld.

Shapeshifters is een samenwerking van Kunstlinie en street art galerie Vroom & Varossieau. “Het is geen route langs de geschiedenis van street art, maar leidt de bezoekers langs iconische murals, sculpturen, fashion, fotografie en hedendaagse installaties. Daarbij passeren stijlen als cartoon, abstract, 3D en hyperrealisme de revue”, aldus de curatoren.

“Er is werk te zien van bekende kunstenaars als Blade, ELLE, Futura, KAWS, Keith Haring, Banksy en Lady Pink, maar ook veel jonger talent zoals JDL en Insane 51. Eén ding hebben zij gemeen: het zijn allemaal ‘shapeshifters’ die hun eigen grenzen en die van de kunsten opzoeken.” 

Kunst van en voor iedereen

“Street art is kunst van en voor iedereen”, aldus de curatoren. “Wat ooit begon als schoppen tegen de gevestigde orde door leuzen en een tagnaam op muren en treinstellen te kalken, kan tegenwoordig elke vorm aannemen en wordt door een groot publiek gewaardeerd.” 

Een van de vele eyecatchers is de grote mural van ELLE. Zij heeft het kunstwerk in de vier dagen tijd op de witte muur gespoten. “Ik ben ooit gestart als illegale graffitikunstenaar. Tegenwoordig maak ik vooral grote gevelkunstwerken”, vertelt de Amerikaanse. “Ik werk het liefst in de openbare ruimte, zodat mijn kunst voor iedereen toegankelijk is en iedereen er van kan genieten.”

Oud-Almeerders

Er is ook werk te zien van twee oud-Almeerders: kunstenaars Nase Pop en en Karski. “Wij zijn ook ooit gestart als boefjes die stiekem met onze spuitbussen op stap gingen”, glimlacht Karski. “Wij hebben ooit samen een muurschildering in Almere gemaakt, op de gevel van Eurodecor in Haven.” Inmiddels zijn beide kunstenaars internationaal actief. Het werk dat Karski in Kunstlinie exposeert heet ‘Partytime’. “Het is geïnspireerd op een avondje stappen tijdens het Amsterdam Dance Event, waar bezoekers één worden met de muziek en met elkaar. Dat vond ik een toepasselijk werk in deze huidige tijd, waarin we dit moeten missen.”

Project Streetcred

Shapeshifters is onderdeel van het Kunstlinie-project StreetCred, dat bestaat uit een uitgebreid interactief publieksprogramma rondom straatcultuur. Zo zijn er graffitiworkshops in het Street Art Lab en is er een Pop-up Bar waar ieder weekend een ander fenomeen uit de street culture scene te vinden is, zoals een tattoo artist of een black hair kapper. Meer informatie en tickets: https://kunstlinie.nl/kunsthal/


Shapeshifters is onderdeel van het Kunistlinie-project Streetcred. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Werk van Jean-Michel Basquiat.
(Foto: Almere DEZE WEEK)
ELLE vertelt over haar indrukwekkende mural. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Deel van de expositie met rechts het werk van oud-Almeerder Karski. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto