Het werk van Basquiat werd donderdag onthuld in de kunsthal van Kunstlinie Almere. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het werk van Basquiat werd donderdag onthuld in de kunsthal van Kunstlinie Almere. (Foto: Almere DEZE WEEK)

#Where’s Nancy: zeldzaam werk van Jean-Michel Basquiat in Almere

Uit

ALMERE – In Kunstlinie Almere, waar momenteel de tentoonstelling Shapeshifters te zien is, werd donderdag een kunstwerk van Jean-Michel Basquiat onthuld. Maar hoe bijzonder is dit werk eigenlijk? Caroline in ’t Veld en kunstenaar en Basquiat-liefhebber Stefan Damman zochten het uit. “Buitengewoon zeldzaam voor Nederland”, is hun conclusie. Zij schreven er bijgaand artikel over.

door: Caroline in’t Veld en Stefan Damman

Een opsomming van grote solo shows in de vooraanstaande musea ter wereld geeft de bijna onwerkelijke sterrenstatus van zijn werk het beste weer. Jean-Michel Basquiat is één van de grootste namen in de hedendaagse kunst. Wil je schilderijen en tekeningen van hem bij elkaar te zien, heb je vanuit Nederland meestal een vliegticket nodig. De iconische rauwe werken hangen o.a. in het Solomon R. Guggenheim Museum, het Whitney Museum of American Art, het Guggenheim Museum Bilbao, en Museum of Contemporary Art, Los Angeles (MOCA). Het werk van Basquiat behoort op dit moment tot de meest gewilde, gezochte en daardoor duurste werken van een moderne kunstenaar.

Bo Naarden, de jonge programmamanager museale zaken in de Kunstlinie Almere heeft met de expositie Shapeshifters sinds zaterdag 5 februari 2022, direct na de lockdown, een opening van formaat in handen. Nieuwsgierig en toch ook wel een tikje zenuwachtig komen wij op de persuitnodiging af. Er komt een Basquiat naar de stad. Niemand weet om welk werk het zal gaan.

Nancy - Red work

Het werk: Nancy - Red work (ca 1980-1982) komt uit een privécollectie in Spanje. Wij zijn dus op zoek gegaan naar achtergrondinformatie. Het is tenslotte erg bijzonder dat dit werk Almere aandoet. Tot onze verbazing is over Nancy niets terug te vinden. Behalve op een oude blog online die een andere titel vermeldt: “Basquiat - The red work with nails” . Daarbij wordt vermeld dat het werk “on tour” is. Ook scrollend langs de eindeloze vermeldingen van veilingverkopen van Basquiats werk is Nancy niet te vinden. Dat onvindbare wil overigens niets zeggen over de “echtheid” van deze Basquiat. Het werk is uitstekend gedocumenteerd. Als een werk van eigenaar tot eigenaar overgaat en daarbij veilig opgeslagen heeft gestaan, dan laat het geen ‘papertrail’ achter. Maar dat betekent dus dat in Kunstlinie een tot op heden onbekende en dus nieuw te ontdekken Basquiat hangt. Een pareltje binnen de tentoonstelling. Buitengewoon zeldzaam voor Nederland.

Onbekend werk van dit kaliber wordt door de grootste musea en rijkste verzamelaars met open armen ontvangen. Het vermoeden bestaat dat Nancy over enige tijd verkocht zal worden. Haar aanwezigheid op de Shapeshifters expositie is als promo-tour bedoeld. En toch blijft er bij ons dan iets knagen. Denkend aan het werk ‘untitled’ rond de veiling bij Sotheby’s in 2017: de media stonden wereldwijd bol van alle aandacht voor zowel het werk als de kunstenaar. Maar bij de onthulling van Nancy afgelopen donderdag bleef het stil.

Onnadrukkelijk

De expositie Shapeshifters behandelt street art in een breed perspectief. De ontmoeting met “Nancy” is daardoor niet alleen online, maar ook in de hele expositie een nogal mysterieuze ervaring. Je kunt je ogen bijna niet geloven: dit werk hangt hier tussen de andere schilderijen alsof er niets bijzonders aan de hand is. Gewoon een vorm van street art, zoals alles hier street art is. Er zitten geen extra suppoosten naast, of vloerbelijning omheen. Er hangt zelfs geen glasplaat voor.

Dat onnadrukkelijke van de grote namen in deze expo is intentioneel. Publiek mag zelf ontdekken wat hier te vinden is. Er hangt ook werk van Banksy, Keith Haring of een nieuwe mural van Lady Pink. Om maar een paar andere grote namen te noemen, maar het hangt naast werk van makers die net aan hun carrière beginnen. Niets in de expo haalt het echter bij het mysterie #Where’s Nancy. Want de Basquiat maakt direct je emoties los, zoals alleen zijn werk dat kan. Het is niet alleen de intense kreet ‘in God we trust’ aan de bovenkant van de collage, de spijkers in de lijst, of de met felrode halen bewerkte krantenfoto van een geestelijke.

Wij zijn totaal in de ban van deze Basquiat. Kent iemand Nancy - Red Work? Is Nancy (online) echt volkomen onvindbaar? Hoe lang zal het nog duren voor Basquiat’s Nancy de wereldpers raakt? Heb jij Nancy ooit eerder gezien en waar? Stuur je reactie met de hashtag #Where’s Nancy naar redactie@almeredezeweek.nl.

Shapeshifters, expositie door Kunstlinie in samenwerking met galerie Vroom&Varrosieau, is te zien in Kunstlinie Almere t/m 31 juli. Bekijk de onthulling van het kunstwerk in de vlog van Caroline in ‘t Veld:


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto