De studente wil niet naar het schoolgebouw komen. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De studente wil niet naar het schoolgebouw komen. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Studente Windesheim wil alleen op afstand les volgen

Algemeen

ALMERE -  “De HBO-studente wil niet over oplossingen praten, elke afspraak die we gemaakt hebben zegt ze af, of ze komt niet opdagen,” verzuchtten twee woordvoerders van Hogeschool Windesheim in Almere vandaag bij de Raad van State.

Door Cerberus

De 29-jarige HBO-studente Rechten is naar de hoogste bestuursrechter gestapt omdat ze vindt dat Windesheim veel te weinig rekening houdt met haar medische beperkingen en haar niet goed bedient met het volgen van colleges op afstand. Want door een medische aandoening kan zij niet in een klas, of collegezaal aan lessen deel nemen. Hoewel de decaan van Windesheim haar medische beperkingen heeft aangenomen, bleek er desgevraagd door de rechters van de Raad van State nooit een medische verklaring van een dokter door de studente te zijn overlegd.   

Videoverbinding 

Ook de rechtszaak in Den Haag, afgelopen woensdag, volgde de studente via een videoverbinding. Zo wil ze ook les volgen: op afstand, zonder ooit in de schoolbanken te hoeven plaats nemen. Eigenlijk zoals dat in de coronajaren ging. Maar dat vindt Windesheim onhandig en problematisch. Zeker als het om de privacy van docenten en studenten gaat, zo legde de raadsvrouw van Windesheim aan de hoogste bestuursrechter uit. “We zijn alleszins bereid om een microfoon tijdens de lessen neer te zetten, zodat de studente de colleges kan horen en volgen. Als ze vragen heeft kan ze, of inbellen bij docenten, of bij medestudenten. We hebben al een paar keer geprobeerd om met haar in gesprek te raken, maar dat lukt gewoon niet.” 

Bespot 

De 29-jarige zei niets in het voorstel van Windesheim te zien, omdat ze met inbellen nare ervaringen heeft gehad. Medestudenten zouden haar hebben bespot en gediscrimineerd. Verder ontkende de studente dat zij niet wilde praten, het zou Windesheim zijn die de boot afhield. De woordvoerders van de christelijke hogeschool  schetsten evenwel een beeld dat de hogeschool zich in allerlei kronkels draait om de studente maar tegemoet te willen komen en te helpen met haar studie. “Maar zij wil maar één ding wil: college volgen via een interactieve videoverbinding.” Volgens de studiewoordvoerder is dat bij de hedendaagse lesmethodes bijna niet meer te doen. 

Groepjes

“Docenten staan niet meer een uur lang op één plek college te geven. Vaak is er een gezamenlijke introductie van tien minuten en dan gaan de studenten elders in het gebouw in kleine groepjes opdrachten uit voeren. Het is onmogelijk om daar allemaal videoverbindingen mee te maken. En als ze straks in het derde en vierde jaar zit zal ze voltijdstages bij rechtbanken of rechtsbijstandsverleners moeten doen. Dat gaat ook niet op afstand.” 

De Raad van State beslist binnen enkele weken.

Afbeelding
Woning Oldewierde gesloten na vondst drugs en wapens Algemeen 21 uur geleden
Centrum Haven. (Archieffoto: Rien Moolhuizen)
Miljoenen van Rijk voor verduurzaming huizen en een veiliger centrum Haven Algemeen 15 mei, 14:16
Koning Willem-Alexander. (Archieffoto: Paul Tolenaar)
Koning opent nieuwe locatie technologiebedrijf Aalberts in Almere Algemeen 15 mei, 13:51

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto