(Beeld: aangeleverd)
(Beeld: aangeleverd)

Water, kunst en natuur komen samen bij StrandLAB Festival

Uit

ALMERE - StrandLAB Almere, de culturele werkplaats op het Almeerstrand, organiseert van 13 tot en met 15 mei het eerste StrandLAB Festival aan het IJmeer. Liefhebbers van water, kunst en natuur kunnen genieten van een kleinschalig, maar divers buitenprogramma voor jong en oud. Met muziek, kunst, theater, wandelexpedities, performances en muzikale routes.

Via wandelexpedities kunnen bezoekers het IJmeer en het Almeerderstrand met een nieuwe blik ontdekken. Zo kun je onder meer op pad met beeldend kunstenaar en bioloog Sietse van der Wal, componist Merlijn Twaalfhoven, maritiem archeoloog Yftinus van Popta, architect Lada Hršak en aquatisch bioloog Harm van der Geest, kunstenaar Rianne Makkink of gebiedsontwikkelaars van de gemeente.

Iedere dag wordt afgesloten met een wandeling met scenograaf Sofie Doeland. Ze neemt het publiek mee naar haar beeldende kunstinstallatie in het weids uitgestrekte kustlandschap.

Kunst en muziek

Sopraan Noortje Braat en elektrisch gitarist Wiek Hijmans treden op met nieuw repertoire, geïnspireerd op de klanken van het Almeerderstrand en sociaal ontwerper Vesna Dragojevic sluit haar residentie bij StrandLAB op 15 mei af met een wandelcompositie geïnspireerd op de geluiden van de schemerende IJmeerkust. 

Verder is er jazz en poëzie in de strandtent met het Blue Lines Trio van de Almeerse jazzpianist Michiel Scheen, bassist Raoul van der Weide en drummer George Hadow. Het trio gaat in dialoog met de van oorsprong Antilliaanse Almeerse dichter Quito Nicolaas.

Voor het hele gezin

Stad & Natuur organiseert op alle dagen een doorlopend programma van 12.00 tot 16.00 uur. Luister verder naar verhalen over het water van De Nieuwe Bibliotheek en speel met het Esperados Beachspel samen het strand schoon. Op zondag kan iedereen meebouwen aan de waterstralen van de 11 meter hoge GigaGieter, het circulaire kunstwerk van CitySenses, gemaakt van plastic afval.

Inspiratiegesprekken

Iedere dag kan worden aangeschoven bij een inspiratiegesprek, geleid door Poortbewoner en presentator Jörgen Raymann die mensen met verschillende perspectieven samenbrengt. Ook kunnen bezoekers gezellig op de koffie bij buurtbewoners Marije Leek en Su Bray tussen 11.00 en 13.00 uur in de strandhuiskamer. Daarnaast zijn er verschillende sessies waarbij kennisdeling centraal staat, zoals met zangeres en zangpedagoog Marzieh Reyhani over muziek en sociale veerkracht, of het programma van de landelijke campagne Ongezouten, die de waarde van de snel veranderende IJsselmeerkusten in kaart brengt.

Bezoekers kunnen zich aanmelden voor de activiteiten via www.strandlab-almere.nl

Uit de krant