Samen met de Natuurdetective keken kleuters van De Zeeraket wat er allemaal te vinden was op het Almeerderstrand. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Samen met de Natuurdetective keken kleuters van De Zeeraket wat er allemaal te vinden was op het Almeerderstrand. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Natuurdetective gestrand op Almeerderstrand

Algemeen

ALMERE – Een kop van een rivierkreeftje, een veer van een aalscholver, schelpen, gekke takjes, konijnenkeutels en schuim… er valt heel wat te vinden op het Almeerderstrand. Kleuters van basisschool De Zeeraket gingen donderdag samen met de Natuurdetective op onderzoek uit. Dit was tevens het startsein voor het nieuwe educatieprogramma van Stad & Natuur op het Almeerderstrand. 

Stad & Natuur gaat er in opdracht van de gemeente Almere de programmering in Almere Poort uitbreiden, zowel voor inwoners als leerlingen. Wethouder Hilde van Garderen gaf hiervoor donderdag het startsein. “Ik ben heel blij met deze nieuwe locatie, waar de verbinding kan worden gelegd tussen de stad, de natuur, het strand en het water”, aldus Van Garderen. Zij overhandigde de kinderen na afloop allemaal een heus Speurdiploma. 

Vondsten

De kleuters trotseerden joelend de harde wind en renden uitgelaten over het strand. Met hun laarsjes stapten ze onbevreesd door de blubberige plassen. Zij trokken wel een vies gezicht toen de Natuurdetective het schuim aan de waterkant in zijn handen nam om vervolgens weg te blazen. “Als je goed kijkt, zul je zien dat er van alles te vinden is op het strand”, sprak hij. Alle vondsten werden uiteindelijk verzameld op een tafel bij de educatiebus van Stad & Natuur. In de bus konden de jonge speurneuzen ook weer even lekker opwarmen na deze stormachtige buitenles. 

“Naast de activiteiten voor leerlingen hebben we voor het publiek ook diverse leuke workshops en excursies in petto”, vertelt directeur Liesbeth Bronkhorst van Stad & Natuur. “Daarnaast sluiten we aan bij een aantal activiteiten van culturele broedplaats StrandLAB Almere en gaan we een pop-up voorziening op het Almeerderstrand realiseren.” 

‘Natuurdetective is gestrand’

De ‘Natuurdetective is gestrand’ is een avontuurlijke les voor groep 1 tot en met 8 en het speciaal onderwijs. De kinderen mogen een kijkje nemen in een bijzonder natuurmuseum vol botten, veren, velletjes, dierenpoepjes, schedeltjes en dieren op sterk water. Daarna gaan ze zelf op onderzoek uit. Vanaf schooljaar 2022-23 zijn de nieuwe lessen op het Almeerderstrand opgenomen in het jaarprogramma van Stad & Natuur. Scholen die al eerder aan een van de nieuwe activiteiten willen deelnemen, kunnen contact opnemen met de organisatie.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto