De Groene Kathedraal van Marinus Boezem. (Illustratie: Elianne Koolstra)
De Groene Kathedraal van Marinus Boezem. (Illustratie: Elianne Koolstra)

Flevolandse landschapskunst in het zonnetje tijdens Land Art Weekend

Uit

FLEVOLAND - Het Land Art Weekend 2022 is dit jaar op zaterdag 4 en zondag 5 juni. Met een uitgebreid programma worden alle landschapskunstwerken van Flevoland in het zonnetje gezet. Bij elk kunstwerk staat een gids die veel weet over het kunstwerk en er zijn verschillende activiteiten. 

Zo gaat het het virtual reality project van Black Pencil op 4 juni in première in de Almeerse Groene Kathedraal, zijn er tweemaal daags lessen tai chi bij Exposure, worden er tekenworkshops gegeven bij Riff, PD#18245 en bij PIER+HORIZON is kunstenaar Paul de Kort zelf aanwezig om de toekomst van het kunstwerk te bespreken. Verder staan op het programma: spoken word, performances door jonge kunstenaars, een ochtendconcert, een theaterwandeling, een rondleiding door een restaurator, een fluisterperformance. Tip: koop van tevoren je kaartje voor de theaterwandeling van De Waterlanders. De rest van het programma is gratis. 

Geluidskunstwerk op dijk

Voor het eerst doet de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen mee aan het Land Art Weekend. Het geluidskunstwerk Engelen/Angels FM 98.0 van Moniek Toebosch is over de gehele lengte van de dijk te beluisteren. Het kunstwerk uit 1994 is nieuw leven ingeblazen als app en wordt toegevoegd aan de collectie Land Art Flevoland. In het Land Art Weekend reageert spoken word artiest Sandy Bosmans in haar gedichten op het werk van Toebosch. 

Herstelde kunstwerken

Dankzij een impuls van Provincie Flevoland zijn twee kunstwerken uit de collectie gerestaureerd en vlotten de herstelwerkzaamheden van een derde kunstwerk gestaag. Kom kijken naar de nieuw aangeplante bomen van De Groene Kathedraal, het nieuwe entree van Observatorium, en de proeven die zijn gedaan om Sea Level schoon te maken. Restaurator Anne Rupert is op zondag aanwezig bij Sea Level om met bezoekers de staat van het kunstwerk te bespreken.
Ter gelegenheid van het herstel van De Groene Kathedraal schreef Calliope Tsoupaki (2018 t/m 2021 Componist des Vaderlands) een compositie die op zaterdagochtend 4 juni wordt uitgevoerd door Black Pencil: hiermee opent het Land Art Weekend.

Aandacht voor tekenen

Dit jaar is er ook veel aandacht voor tekenen. Elianne Koolstra heeft illustraties gemaakt van alle kunstwerken voor het gratis magazine van Land Art Flevoland, dat mede werd mogelijk gemaakt door de Vriendenloterij. Koolstra’s illustratie van De Groene Kathedraal siert dit jaar de poster van het Land Art Weekend. Op zaterdag en zondag geeft Koolstra tekenworkshops bij Riff, PD#18245. Bekijk samen het kunstwerk van alle kanten, laat je inspireren en teken hem zelf. Neem hiervoor je eigen tekenmaterialen mee of schaf ter plekke voor een klein prijsje het unieke Land Art Flevoland-schetsblok aan met mooi tekenpapier en boordevol tekentips.

Locaties

De Flevolandse landschapskunstwerken liggen verspreid over de gemeenten Noordoostpolder, Zeewolde, Lelystad, Almere en Dronten en bevinden zich meestal in de buitengebieden van deze plaatsen. In Almere vind je De Groene Kathedraal van Marinus Boezem en Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind. Deltawerk // van RAAAF | Atelier de Lyon en PIER+HORIZON van Paul de Kort liggen in de Noordoostpolder. In Zeewolde kun je Sea Level van Richard Serra en Aardzee van Piet Slegers bezoeken. Riff, PD#18245 van Bob Gramsma is te vinden in Dronten (Biddinghuizen). En bij Lelystad liggen Exposure van Antony Gormley, Observatorium van Robert Morris en Engelen/Angels FM 98.0 van Moniek Toebosch (dijk tussen Lelystad-Enkhuizen).

Kijk voor meer informatie, routes en het hele programma op www.landartflevoland.nl



Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto