Vlnr: Folkje Nawijn, Wilma Klaver, Myriam Weisz en Evelien Stor. (Foto: Pim Groot)
Vlnr: Folkje Nawijn, Wilma Klaver, Myriam Weisz en Evelien Stor. (Foto: Pim Groot)

Almeerse kunstenaars bundelen krachten voor expositie

Uit

HAVEN - In het verzamelgebouw aan de Paal 37 in Almere Haven zijn dagelijks professionele kunstenaars aan het werk in hun ateliers. Zo ook Folkje Nawijn, Myriam Weisz, Evelien Stor en Wilma Klaver. Het viertal heeft de krachten gebundeld voor een gezamenlijke expositie die van 30 juni tot en met 17 juli te zien is in expositieruimte KV2 in Den Haag.

“Almere heeft helaas niet veel plekken waar professionele kunstenaars hun werk tentoon kunnen stellen. In andere steden, zoals Den Haag, is daar veel meer aandacht voor”, stelt Myriam Weisz. In haar atelier ligt al een deel van haar werken klaar om ingepakt en vervoerd te worden. De grote ruimte die zij tot haar beschikking heeft staat vol met schildersezels voor haar lessen. Aan de muur hangen naast haar eigen werken ook creaties van cursisten. “In mijn geschilderde landschappen en tekeningen zijn water en bomen regelmatig terugkerende thema’s”, vertelt Weisz . Zij lijkt in haar werk op zoek te gaan naar het ritme en de grammatica van het bos, maar tussen de bomen doemen onverwachte elementen op, die de toeschouwer als het ware het bos in lokken.

Mysterieuze natuur

Folkje Nawijn maakt tekeningen, van heel groot tot heel klein. Houtskool, krijt, potlood, maar ook inkt, viltstiften en waterverf zijn haar favoriete materialen. “Inspiratie vind ik in de mysterieuze natuur, oerkunst en oude verhalen”, vertelt zij. In haar atelier liggen takken en ander stukjes hout op de grond. “Ik maak ook objecten van natuurlijke materialen die ik vaak zelf heb gejut. Geheimzinnige wezens en voorwerpen die wel zouden passen in een duister sprookje.”

Het atelier van Evelien Stor ziet er ook sprookjesachtig, bijna spookachtig uit. Van krantenpapier en tape maakte zij een zwevende figuur met tentakels. Of zijn het takken? Hoofden op bamboestokken kijken toe en in de hoek staat een hond, eveneens gemaakt van papier en tape. “Maar ik gebruik ook materialen als beton, keramiek, porselein en houtskool om verhalen mee te vertellen.”

Fascinatie voor Artis

Wilma Klaver is kunstenaar en schrijver met het hart van een romantisch bioloog. Terwijl haar teckel rustig ligt te slapen in haar atelier, vertelt zij over haar fascinatie voor de Amsterdamse dierentuin Artis. “Een plek waar wilde, exotische dieren tegen een prachtig, maar kunstmatig decor middenin de stad hun leven leiden. Ik vind het vooral mooi om de dieren die een beetje zijn weggestopt in de spotlight te zetten”, zegt Klaver. Aan de wand prijkt een tweeluik van een onderwater-tafereel met vissen. “Het Artis-aquarium is de komende jaren dicht vanwege een renovatie. Ik heb de haaien en de andere vissen in elk geval vastgelegd op doek.”

De kunstenaars kijken ernaar uit om hun werk straks in Den Haag te tonen aan een kunstminnend publiek. “We krijgen allemaal een eigen ruimte in het prachtige gebouw aan de Korte Vijverberg 2, waar nog veel meer kunst te bewonderen is. Pal tegenover de hofvijver en het Mauritshuis.” De expositie is gratis toegankelijk.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto