(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

Kunstroute door tuinen in centrum Almere Haven

Uit

HAVEN - Zie, ruik, hoor en proef de tuin van de toekomst tijdens de eerste editie van Art in My Backyard. Deze gratis kunstroute door verschillende tuinen in het centrum van Haven is een project van het toekomstige kunstmuseum M. “Wij willen nog vaker de wijk intrekken om kennis te maken met inwoners en inwoners kennis te laten maken met ons”, vertelt programmeur Laura van Zuylen. De route is vrijdag 23 en zaterdag 24 september tussen 12.00 tot 18.00 uur op eigen gelegenheid te lopen. 

Almere DEZE WEEK liep donderdag alvast mee.  We startten bij ijssalon Mariola, waar gratis stempelkaarten te halen zijn. Bij elke locatie krijg je een stempel en een volle kaart wordt beloond met een onkruidijsje dat Mariola speciaal voor deze gelegenheid heeft gemaakt. We volgen de cyclaamkleurige bewegwijzering op de straat en komen uit bij Creative Artlabs Almere aan de Bivak. In het voormalige politiebureau dwalen we door een zintuigentuin en plukken ingrediënten voor ons eigen kopje thee.

Dansen op tuingeluiden

De route gaat verder naar de binnentuin van Zorgcentrum De Overloop. In het zonnetje staat een aantal bewoners met een koptelefoon op te dansen, luisterend naar een muzikale mix van tuingeluiden. “Ik ben met een opname-apparaatje op pad gegaan om tuingeluiden te plukken. Van vogels en kikkers, tot geroezemoes en tv-geluiden”, vertelt Jolle Roelofs. Zijn muzikale compositie is de hele dag te beluisteren, maar om 15.00, 16.00 en 17.00 uur draait hij live achter zijn draaitafel.

Koken met onkruid

In de volkstuinen aan de Binnenhof laat chefkok Yacinth Pos ons proeven van kruiden en onkruid. Belangstellenden kunnen zich ook opgeven voor een kookles. “We gaan aan de slag met het maken van een salade en een lekkere kruidenboter”, vertelt zij. Wij lopen ondertussen door naar de volgende locatie. In de achtertuin van Ineke staat het kunstwerk Solar Time. Een zonnewijzer mèt zonnepanelen laat ons nadenken over hoe het leven zou veranderen als je de natuurlijke zonnetijd zou volgen. 

Volgende stop is de expozaal van Corrosia. Deze is door atelier AM ingericht als tuincentrum, een kwekerij voor jonge kunstenaars. Er zijn werken te bewonderen die Jerrol Saija en Myis Rubel maakten tijdens hun vijfweekse werkperiode in de Kwekerij. 

Vos in voortuin

We sluiten de route af aan de Schoolwerf, waar een reusachtige houten vos bezit heeft genomen van de voortuinen van de buurvrouwen Anneke en Anneke. “Toen we werden gevraagd of we onze tuinen hiervoor beschikbaar wilden stellen zeiden we meteen ja. Leuk dat er weer iets wordt georganiseerd in Haven”, vertellen de dames. “De vos is een dier dat we hier in Haven ook vaak zien lopen. Gewoon in de wijk. Een bijzonder gezicht.” Het kunstwerk is gemaakt door Erik Fakkeldij. “Hij is onderdeel van een serie dieren die veel in Almere komen”, vertelt Fakkeldij. “Na dit weekend verhuist deze vos naar stadslandgoed De Kemphaan, waar de natuur na verloop van tijd bezit van hem zal nemen.”

Met onze volle stempelkaart gaan we naar het start- en eindpunt bij Mariola, waar we de middag afsluiten met een brandnetel- en vlierbessenijsje. De kunstroute is vrijdag 23 en zaterdag 24 september tussen 12.00 en 18.00 uur op eigen gelegenheid nog te lopen. De wandeling is in totaal 2,2 kilometer en duurt ruim een uur. 

Voorproef

Art in my Backyard is een initiatief van M., een voorproef van een nieuw museum voor immersieve kunst en landart in Almere. Op de Floriade maar ook daarbuiten brengt M. het publiek in aanraking met kunst die de zintuigen prikkelt. Zie jijbentm.art. 

(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto