Sjannie Gresnigt is Kunstambassadeur van dit beeld van Henk Visch. (Foto: Mark Wiechmann)
Sjannie Gresnigt is Kunstambassadeur van dit beeld van Henk Visch. (Foto: Mark Wiechmann)

De Kunstambassadeur: Dont’t wait for me in a borrowed home

Uit

STAD CENTRUM -  In de rubriek De Kunstambassadeur vertellen stadgenoten over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Deze week is het woord aan Sjannie Gresnigt, Kunstambassadeur van ‘Don’t wait for me in a borrowed home’ van Henk Visch in het centrum. 

“Toen ik 27 jaar geleden in Almere kwam wonen en het grote bronzen beeld in de Stationsstraat hoek Beeldhouwerpad zag staan, was ik zeer verrast. Een 1,75 groot kunstwerk van een lopende mensfiguur zonder armen, met ongelijke benen en het hoofd 180 graden gedraaid ten opzichte van de romp. De titel van dit kunstwerk is ‘Don’t wait for me in a borrowed home’, oftewel ‘Wacht niet op mij in een geleend huis.’ 

Afgietsel in brons

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds schonk dit beeld in 1988 aan de gemeente Almere. Henk Visch, een Nederlandse beeldhouwer, graficus en tekenaar,maakte vanaf 1982 een serie massieve, houten en bronzen mens-sierfiguren die zich kenmerken zich door het ontbreken van een gelaatsuitdrukking. In 1988 vertegenwoordigde de Visch Nederland op de 43ste Biënnale van Venetië. ‘Don’t wait for me in a borrowed home’ is speciaal voor zijn deelname aan deze internationale kunstmanifestatie ontworpen en het is het eerste beeld van de kunstenaar in brons.

Het beeld In Almere is het tweede afgietsel van het oorspronkelijke beeld. Het kunstwerk zet mensen op het verkeerde been. Visch heeft de behoefte om verwarring te zaaien en de kijker te prikkelen. Zelf zegt Visch: ‘Mijn werk heeft geen richting, maar alle richtingen.’ 

“Almere is een stad die voorwaarts gaat en zo zie ik het beeld ook. Het loopt vooruit, kijkt naar de toekomst, het hoofd achterstevoren en leert van de ervaringen van het verleden. Door het massief bronzen volume staat het beeld er als een huis, sterk verankerd in het heden, te zijn wat het moet zijn.”

Kijk voor meer interviews en kunstwerken op www.kunstambassadeurs.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto