Black Pencil presenteert Topeng Masquerade. (Foto: Joe Meijer)
Black Pencil presenteert Topeng Masquerade. (Foto: Joe Meijer)

Black Pencil bundelt krachten met gamelan-ensemble Kyai Fatahillah

Uit

ALMERE – Black Pencil presenteert op woensdagavond 9 november de concertvoorstelling Topeng Masquerade in Kunstlinie. Het Almeerse ensemble bundelt hiervoor de krachten met het beroemde gamelan-ensemble Kyai Fatahillah uit Indonesië. 

Wie een gamelanorkest hoort, raakt betoverd door de rijkdom aan kleuren en de diepe klank van de gongs. De verrassende mogelijkheden van Black Pencils instrumentarium maken dit concert een bijzondere muzikale ontmoeting tussen twee klankwerelden, geïnspireerd op commedia dell’arte en wajang. Met elf musici op het toneel, Javaans slagwerk, Indonesische traditionele muziek en nieuwe hedendaagse werken.

Maskers

Het ceremoniële karakter van de Indonesische cultuur en de topeng-maskers blijken een rijke inspiratiebron voor de vijf componisten die graag de grenzen opzoeken. Hun werk wordt afgewisseld met Topeng traditionals, waarbij de musici met respect nieuwe technieken inzetten. Roderik de Man, geboren in Indonesië, schreef al eerder voor Black Pencil het stuk Buffoni. Deze compositie is gebaseerd op het historische Italiaanse straatmuziektheater commedia dell’arte, waarin maskers ook een belangrijke rol spelen.

Première

De première van Topeng Masquerade is zaterdag 5 november tijdens het November Music Festival in ‘s-Hertogenbosch. Op woensdag 9 november is de concertvoorstelling in Kunstlinie. Kaarten voor het concert in Almere zijn verkrijgbaar via www.kunstlinie.nl. In augustus 2023 gaat Black Pencil met Kyai Fatahillah op tournee door Indonesië voor een serie workshops en concerten. Meer informatie: www.blackpencil.org.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto