Hans en Daan Welle. (Foto: aangeleverd)
Hans en Daan Welle. (Foto: aangeleverd)

Daan Welle neemt AJSO-stokje over van vader Hans

Uit

ALMERE - Dirigent Hans Welle draagt het stokje van het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) deze maand over aan zijn zoon Daan. Het 35-jarig jubileumconcert op 18 februari in het Concertgebouw Amsterdam wordt zijn afscheidsconcert. In Kunstlinie, de thuisbasis van het AJSO, sprak Almere DEZE WEEK met vader en zoon. 

Door Petra Onderwater

Dat zijn afscheid na 35 jaar steeds dichterbij komt, voelt voor de oprichter van het AJSO wel gek. “Maar ik ben blij dat het is gelukt om een soepele overgang te creëren waar iedereen een goed gevoel bij heeft”, vertelt hij. “En dat ik niet bang hoef te zijn dat de hele boel na mijn vertrek als een kaartenhuis in elkaar stort.” 

Daan is er helemaal klaar voor. “Ik speel zelf al ruim 23 jaar bij het AJSO”, vertelt hij. “De afgelopen jaren heb ik al het een en ander van Hans overgenomen. Zo dirigeer ik sinds zes jaar de Orkestklas en sinds vijf jaar ook het Juniororkest.” Buiten het AJSO heeft hij ook diverse orkesten gedirigeerd en projecten gedaan. “Zoals het opzetten van een projectorkest voor een concert met filmmuziek van John Williams. Dat deed ik samen met een medestudent van een studie orkestdirectie op het Conservatorium. Het was een flinke klus met veel regelwerk, maar ontzettend gaaf om te doen.” 

Spin in het web

Zijn jeugdig enthousiasme herkent Hans wel. “Als muziek je passie is, vervaagt soms de grens tussen hobby en betaald werk. Zo organiseerde ik in de beginjaren in mijn vrije tijd studieweekenden en buitenlandse reizen, omdat ik dat belangrijk én leuk vond”, vertelt hij. “Als dirigent doe je meer dan met je stokje zwaaien, je bent de artistiek leider van het geheel, de spin in het web. Dat maakt deze baan ook zo leuk!”

Voldoening

Toen Daan de opleiding Muziekdocent volgde aan het conservatorium was dirigeren een van de vakken. “Ik wist toen al snel dat ik voor een orkest wilde staan, in plaats van voor de klas. Ik vind het mooi om het hele proces te begeleiden. Als een orkest voor het eerst aan de slag gaat met nieuwe muziek die je hebt gearrangeerd, klinkt het soms alsof er een of andere oorlog gaande is”, lacht hij. “Maar als je een paar maanden later met elkaar een mooi muzikaal verhaal weet te vertellen, geeft dat enorm veel voldoening.” Vader Hans haalt daarop meteen zijn drie V’s aan. “Ik roep altijd: je doet dit Vrijwillig, het is niet Vrijblijvend en de Voldoening is groot.”

Ruimte om te dollen

Hans is heel benieuwd hoe zijn zoon het orkest straks leidt. “Ik heb er alle vertrouwen in. Daan is misschien wat preciezer dan ik, zeker in het begin van het repetitieproces. Qua bewegingen, manier van praten en grapjes maken is het echter of ik mijzelf zie en hoor”, glimlacht hij. Daan vult aan: “Bij een jeugdorkest moet er naast hard werken ook ruimte zijn om te dollen. Dat is een kracht van zowel Hans als mij. Al ik hoor ik weleens dat ik toch wat strenger ben.” 

Nieuwe muziek

Het eerste project dat Daan zelfstandig gaat leiden is Hallo AJSO in april. “Samen met Collage laten we basisschoolleerlingen kennismaken met een orkest. Ontzettend leuk om te doen. Daarna volgt het AJSO slotconcert in juli.” Voor de komende anderhalf jaar heeft hij al genoeg nieuwe muziek klaarliggen. “Zo gaan we aan de slag met de themamuziek van The Mandalorian, een sciencefictionserie op Disney+. Ik heb een suite gemaakt van Marvel-muziek en we gaan natuurlijk klassieke stukken doen, zoals de Masquerade Suitevan Chatsjatoerjan.

Kaarten jubileumconcert

Hans Welle blijft na zijn afscheid op projectbasis het theaterorkest leiden. Wie hem voor de laatste keer in actie wil zien als dirigent van het AJSO, kan nog kaarten bestellen voor het jubileumconcert op 18 februari in het Concertgebouw Amsterdam via www.stichtingajso.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto