Dirigent Hans Welle in actie tijdens de repetities in Kunstlinie. (Foto: Fred Rotgans)
Dirigent Hans Welle in actie tijdens de repetities in Kunstlinie. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

AJSO neemt in jubileumjaar afscheid van oprichter en dirigent Hans Welle

Algemeen

‘Ik ga echt heel bewust genieten van al die laatste keren’

ALMERE – Het seizoen 2022-2023 staat voor het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) in het teken van feest vieren en afscheid nemen. In het jaar dat het orkest 35 jaar bestaat, draagt oprichter en dirigent Hans Welle letterlijk en figuurlijk het stokje over aan zijn zoon Daan. “Ons jubileumconcert in het Concertgebouw wordt tevens mijn afscheidsconcert”, vertelt hij.

Door Petra Onderwater

Het symfonieorkest repeteert elke dinsdagavond in de Kunstlinie. Almere DEZE WEEK nam er een kijkje. Vol vuur staat Welle daar het orkest te dirigeren. “Kom op jongens, dit stuk gaat over liefdesverdriet. Ik wil horen dat jullie worden verscheurd door smart”, roept hij met gebalde vuisten en een getergde blik. “Die noten kunnen jullie wel spelen, dat is niet zo boeiend. Net als met letters wordt het pas interessant als er woorden en zinnen van worden gemaakt. Het gaat om het verhaal dat je ermee vertelt.”

Recordbezetting

Welle ging 35 jaar geleden van start met drie kinderen. “Het groepje groeide gestaag. We noemden ons in die beginjaren The Muppets en elk concert startte met de tune van The Muppet Show”, lacht hij. “Toen we een volwaardig orkest bij elkaar hadden, hebben we de naam veranderd in het AJSO.” Inmiddels bestaat de stichting AJSO uit meerdere orkesten en het grote symfonieorkest, dat dit seizoen is gestart met een recordbezetting van ruim 90 leden. “We hebben zelfs twee jonge contrabassisten en een fagotspeler in onze gelederen. Dat zijn toch instrumenten die lastig zijn in te vullen”, vertelt Welle. 

Hij is blij dat hij ‘zijn’ orkest in vertrouwde handen kan achterlaten. “Ik ga heel bewust genieten van alle laatste keren dat ik als dirigent dit orkest mag leiden. Zo hebben we op 18 december na twee jaar coronastilte weer een Kerst Sing-a-Long in samenwerking met Theaterschool Almere en Kunstlinie. Op 2 januari gaan wij ook de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere weer muzikaal opluisteren. Dat is inmiddels traditie.”

Reünie

Op 20 november is er in het kader van het 35-jarig bestaan een reünie voor alle leden en oud-leden van het AJSO. “We gaan samen muziek maken en lekker bijkletsen. Het is mooi om te zien dat er momenteel ook kinderen van oud-AJSO-leden in ons orkest spelen. Dat maakt het cirkeltje wel rond.” Oud-leden die nog niet zijn benaderd kunnen zich nog aanmelden. Alle informatie staat op www.ajso.nl.

Jubileum- en afscheidsconcert 

Hoogtepunt van het jubileumjaar wordt het optreden in het Concertgebouw in Amsterdam op 18 februari. De kaartverkoop hiervoor is inmiddels gestart. “Dit wordt tevens mijn afscheidsconcert, dus ik ga daar echt extra van genieten voordat ik na 35 jaar het stokje overdraag aan mijn zoon.” Daan Welle is geen onbekende voor het orkest. Hij speelt zelf al jaren mee, dirigeert sinds een aantal jaren de AJSO opleidingsorkesten. “Daan heeft ook de conservatoriumopleiding Docent Muziek en Directie gedaan, dus hij is terdege kundig en vakbekwaam”, benadrukt zijn vader.

Hans Welle stopt zelf overigens niet helemaal. HIj blijft nog wel actief als dirigent en artistiek leider van het AJSO theaterorkest.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto