Carla en Daan Fröger wonen met plezier in Oosterwold. “Het is hier heel landelijk." (Foto: Fred Rotgans)
Carla en Daan Fröger wonen met plezier in Oosterwold. “Het is hier heel landelijk." (Foto: Fred Rotgans)

Zo woon ik: ‘In Oosterwold kun je je woondromen waarmaken’

Wonen

OOSTERWOLD – De kippen scharrelen vrolijk rond in de boomgaard en de schapen blaten me tegemoet als ik aankom bij het huis van Daan en Carla Fröger. Het echtpaar woont nu zo’n vijf jaar met veel plezier in een gelijkvloerse Lofthome aan de Auguste Comteweg in Oosterwold. “Het is hier heel landelijk en rustig en doet een beetje denken aan de Achterhoek”, vertelt Daan enthousiast. Als ik vraag naar Daans favoriete plek hoef hij niet lang na te denken. “Met vrienden en familie eten we graag aan de lange tafel onder de boom of veranda, net als in Italië of Frankrijk”

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

Trots geeft Daan me een rondleiding door het huis. “Een Lofthome is een huis van staal, glas en hout.” Daan heeft een brede achtergrond in architectuur en gebiedsontwikkeling en was betrokken bij de ontwikkeling van verschillende collectieve initiatieven in Oosterwold. Het woonconcept Lofthome bedacht hij, zo’n 12 jaar geleden, zelf. “Het huis bestaat uit een stalen frame met geïsoleerde sandwichpanelen van zo’n 14 centimeter dik. Dankzij de stalen constructie zijn draagmuren niet nodig en is het huis volledig zelf indeelbaar. Ons huis is 164 vierkante meter groot en is eigenlijk één grote leefruimte. Het bestaat uit slechts twee open ruimten en heeft maar vier binnendeuren.” Het huis is volledig energieneutraal. Zo heeft het 25 zonnepanelen, een warmtepomp en een hemelwateropvang voor hergebruik van regenwater.

Dorps karakter

Het stel koos bewust voor Oosterwold. “Wij waren de eerste die voor dit gebied een handtekening hebben gezet voor een bouwinitiatief. Het is een buitengebied met een dorps karakter, met het gevoel van landelijk buitenleven. Dat sprak ons erg aan. Met je buren richt je een vereniging op om gezamenlijk dingen voor de buurt te regelen, zoals de aanleg van de straat. Veel mensen kennen elkaar daardoor en zo ontstaat veel gemeenschapszin.”

Woondromen waarmaken

In Oosterwold kan, volgens Daan, bijna alles op het gebied van bouwen. “Nergens in Nederland heb je zoveel vrijheid als hier. Er is voor dit gebied geen welstand. In principe kan alles, zolang je plan maar voldoet aan het bouwbesluit en de condities van Oosterwold. Dus qua kleur, uitstraling en vorm van je huis ben je helemaal vrij. Hier kunnen mensen hun woondromen waarmaken.”

‘debouwbieb’

Naast het huis staat ‘debouwbieb’. Een bijgebouw dat deels in ingericht als kantoor, vergaderruimte en gastenverblijf. Hier staan honderden boeken over architectuur, bouwen en gebiedsontwikkeling. “In de begintijd van Oosterwold vergaderden en presenteerden we hier regelmatig de mogelijkheden van wonen in Oosterwold. Soms met wel 20 man. Ook de gemeente en het college waren welkom.” 

Initiatieven

De bijna 77-jarige actieve Almeerder is betrokken bij verschillende initiatieven op het gebied van bouwen en wonen. “Ik ben onder andere betrokken bij DemoParkNL, een expositie van kleine en compacte woningen. Daarnaast ben ik, voor de gebiedsorganisatie Oosterwold met een klein en enthousiast team, als conceptmaker betrokken bij paviljoen Oosterwold - The World of Urban Farming op de Floriade. In Oosterwold was ik betrokken bij Tiny House Farm, Buitenplaats Oosterwold, De Moestuin van Oosterwold, Tiny Lofts Oosterwold en collectieve initiatieven in de vorm van buurtschapjes.”

Wandelpraatje

Daan en Carla genieten enorm van het wonen in Oosterwold. “We golfen al 30 jaar bij Golfclub Almeerderhout. Dat is hier vlakbij. Daarnaast bridgen, lezen en wandelen we graag. Als je even een rondje wil wandelen, kom je soms niet ver, omdat je altijd wel een bekende tegenkomt die een praatje wil maken.”


Daan Fröger in ‘debouwbieb’: “Deze ruimte wordt momenteel door een Russisch sprekende psychologe gebruikt voor gesprekken met vluchtelingen met traumatische ervaringen.” (Foto: Fred Rotgans)


(Foto: Fred Rotgans) 

Oproep: Zo woon ik

Voor onze woonspecial ‘Almere woont, Almere’ leeft zijn we op zoek naar inwoners die ook willen vertellen over het huis waarin zij wonen. Waar je ook woont in Almere, we zijn benieuwd naar je verhaal! Meld je aan via redactie@almeredezeweek.nl o.v.v. Zo woon ik. Wie weet komen onze verslaggever en fotograaf de volgende keer bij jou langs.

Daan Fröger in 'debouwbieb': 'Deze ruimte wordt momenteel door een Russisch sprekende psychologe gebruikt voor gesprekken met vluchtelingen met traumatische ervaringen." (Foto: Fred Rotgans)
"Onze lofthome bestaat uit slechts twee open ruimtes en is volledig energieneutraal." (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto