In haar achtertuin komen Saskia en John tot rust. (Foto: Fred Rotgans)
In haar achtertuin komen Saskia en John tot rust. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Zo woon ik aan de Dijkmeent

Wonen

DE MEENTEN – Ze is geen zonaanbidder, maar als ik Saskia Schuurman vraag wat ze de fijnste plek van haar huis vindt, noemt ze direct de achtertuin. Saskia en haar man John wonen in een benedenwoning met tuin in een flatgebouw aan de Dijkmeent. “We hebben een druk leven. Maar als ik thuis de drempel overstap, voel ik direct de rust”, zegt Saskia. “Ik vind het heerlijk om vroeg op te staan en buiten te zitten als de wereld nog slaapt. Als ik een rondje met de hond wil lopen, loop ik via het hekje zo de achtertuin uit. Dat geeft een bepaald gevoel van vrijheid.”

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

Vanuit Nieuwegein verhuisde Saskia in haar jeugd naar Almere. Ruim 11 jaar woonde ze met haar gezin op de Schapenmeent. “Na mijn scheiding ben ik met John, hond Moos en kat Frekie op de Dijkmeent gaan wonen.”

Stille overburen

Het stel woont met veel plezier aan de Dijkmeent. “We wonen hier echt prachtig. Ik ben gek op deze woning en deze plek. Onze woonkamer is aan de tuinkant met vrij uitzicht. Dat geeft het gevoel dat je vrij leeft. We wonen hier dicht bij water en bos. En we hebben ‘stille overburen’. We wonen namelijk tegenover de begraafplaats.”

Havenaar

De enthousiaste Almeerse woont inmiddels 17 jaar in Haven en voelt zich een echte ‘Havenaar’. “Ik heb 15 jaar bij de boekhandel in het centrum van Haven gewerkt. Daardoor ken ik veel mensen.” Dat is ook in haar werk een voordeel. “Ik ben ervaringsdeskundige in GGZ-problematiek. In mijn werk schakel ik mensen met psychische kwetsbaarheid door naar hulp en ondersteuning.”

Dorps

Vooral het ‘dorpse’ van Haven trok haar aan. “Iedereen kent elkaar en maakt tijd voor een praatje. Dat is Almere Haven. De Havenkom met al haar terrasjes vind ik geweldig.” Het contact met de buren is goed. “De meeste buren wonen hier al heel lang en kennen elkaar. We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar we zijn er voor elkaar als dat nodig is. We drinken koffie samen of eten bij elkaar. Op het gezamenlijke pleintje onderhouden buren de perkjes. Wij zorgen dan voor koffie en thee. Ik houd niet van tuinonderhoud. Daar helpen buren dan weer mee. Wij helpen weer bij het ophangen van kerstversiering in de flat.”

Liefde voor boeken

De twee grote boekenkasten in het huis vallen direct op. “Ik houd enorm van boeken. Lezen geeft mij rust en ontspanning. Buiten heb ik ook een boekenkast staan waaruit mensen een boek mee kunnen nemen. De inhoud stel ik met zorg samen. Zo zorg ik dat er boeken zijn van verschillende genres zoals literatuur, spanning en boeken voor kinderen.” Op de antieke kast in de woonkamer staat een oude radio. “Dit was een van de eerste dingen die John en ik samen kochten voor dit huis.”

Oproep: Zo woon ik
Voor onze woonspecial ‘Almere woont, Almere’ leeft zijn we weer op zoek naar inwoners die willen vertellen over het huis waarin zij wonen. Het mag elk type huis zijn, in alle delen van de stad. Waar je ook woont, we zijn benieuwd naar je verhaal! Meld je aan door een privébericht te sturen via Facebook Messenger of stuur een e-mail naar redactie@almeredezeweek.nl met als onderwerp Zo woon ik. Wie weet komt onze verslaggever dan bij jou langs voor een interview!

De twee boekenkasten in het huis vallen direct op. Saskia houdt enorm van lezen. (Foto: Fred Rotgans)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto