De uitbouw kreeg een gashaard. Hier zitten zitten Aswin en zijn kinderen Julian en Joëlla graag. (Foto: Fred Rotgans)
De uitbouw kreeg een gashaard. Hier zitten zitten Aswin en zijn kinderen Julian en Joëlla graag. (Foto: Fred Rotgans)

Zo woon ik: ‘Onder de overkapping vierden we pakjesavond’

Wonen

EILANDENBUURT – Het haardvuur brandt en verspreidt een aangename warmte onder de knusse overkapping in de achtertuin van Aswin van der Molen. Niet zo gek dus, dat hij deze plek noemt als één van de favoriete plekjes van zijn woning. “Afgelopen december hebben we hier onder de overkapping nog Sinterklaas gevierd terwijl het vroor”, vertelt Aswin. “Samen met mijn moeder en de kinderen vierden we pakjesavond met surprises en kaasfondue. De kinderen vonden het geweldig.”

Door Kirsten Thuis-Woudenberg

Het straatje met de 18 opvallende rode en roodbruine huizen aan de Isla Margaritastraat doet Scandinavisch aan. Het project was, in 2001, onderdeel van de bouwexpositie Gewild Wonen. In dit experiment konden toekomstige bewoners hun eigen woningen naar wens samenstellen. “Dat was in die tijd heel bijzonder bij projectmatige bouw”, legt Aswin uit. “Kopers hadden veel keuze in de indeling en dat sprak ons erg aan. Je kreeg een cd met daarop heel veel mogelijkheden waaruit je kon kiezen. Zo kon je kiezen uit verschillende gevelkleuren. Daarnaast kon je het huis breder of juist smaller maken en korter of langer.”

Havenaar in Buiten

Als Havenaar was de verhuizing naar Buiten een grote verandering. “Ik woon als sinds 1981 in Almere en zag de stad groot worden. Toen ik op mezelf wilde gaan wonen, was er alleen een koopappartement in Buiten beschikbaar en moest ik Haven ‘noodgedwongen’ verlaten. Ik kende Buiten eigenlijk niet.” Inmiddels bevalt Buiten hem goed. “Als de straat waarin je woont leuk is, maakt het eigenlijk niet uit in welk stadsdeel die ligt. Het is hier heel rustig. De straat ligt aan het eind van de wijk en er komt alleen bestemmingsverkeer. Als buren hebben we goed contact met elkaar, zonder dat we de deur bij elkaar platlopen.”

Hockey

Aswin woont alweer 20 jaar met veel plezier in het huis. “Ik ben inmiddels gescheiden en woon alleen. Mijn zoon Julian (14) en dochter Joëlla (10) wonen om de week bij mij. De kinderen zijn hier opgegroeid en wonen hier prettig. Mijn moeder en zus wonen in de buurt. Sinds zes jaar speel ik bij de hockeyvereniging in Buiten. De kinderen spelen daar ook en we hebben daar veel leuke mensen leren kennen. Daarnaast ga ik graag mountainbiken in het Kotterbos.”

Woonplezier

In 2013 liet Aswin de achterzijde van de woning uitbouwen. “De hele woonkamer is gestript. We plaatsten een uitbouw van 2,5 bij 5 meter met twee lichtkoepels in het dak. De uitbouw is gebouwd in dezelfde stijl als het huis. De gevelbekleding is van eternit, een soort samengeperst plaatmateriaal dat lijkt op hout. De openslaande deuren werden vervangen voor een kunststof schuifpui. De convectoren, die veel ruimte innamen, zijn vervangen door vloerverwarming. En de hele indeling is omgegooid. De uitbouw is nu mijn woonkamer, waar we een gashaard lieten plaatsen. Waar nu de keuken zit, zat vroeger een soort eetkamer met bijkeuken. In de keuken heb ik een eetbar waar ik altijd aan ontbijt met de kinderen.” Met de verbouwing knapte Aswin het huis helemaal naar wens op. “Daarmee vergroot je je woonplezier nog meer.”

Oproep: Zo woon ik

Voor onze woonspecial ‘Almere woont, Almere’ leeft zijn we op zoek naar inwoners die ook willen vertellen over het huis waarin zij wonen. Waar je ook woont in Almere, we zijn benieuwd naar je verhaal! Meld je aan via redactie@almeredezeweek.nl o.v.v. Zo woon ik. Wie weet komen onze verslaggever en fotograaf de volgende keer bij jou langs.

Het opvallende rode huis aan de Isla Margaritastraat doet Scandinavisch aan. (Foto: Fred Rotgans)
Met Kerst borrelde Aswin met vrienden onder de overkapping. (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto