Bloemen voor dirigent Hans Welle en een staande ovatie voor het AJSO vorige week in Kunstlinie Almere. (Foto: almere DEZE WEEK)
Bloemen voor dirigent Hans Welle en een staande ovatie voor het AJSO vorige week in Kunstlinie Almere. (Foto: almere DEZE WEEK)

Dirigent Hans Welle draagt AJSO-stokje volgend jaar over

Algemeen

ALMERE – Het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) bestaat volgend jaar 35 jaar en dat wordt gevierd met een groot jubileumconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. “Dat wordt tevens mijn afscheidsconcert”, vertelt dirigent Hans Welle, die na 35 jaar het stokje zal overdragen.

Van een jeugdorkest met drie kinderen is het AJSO onder leiding van Hans Welle in al die jaren uitgegroeid tot een stichting met vier orkesten. Het orkest is inmiddels een begrip in Almere en geeft meerdere optredens per jaar. Eerder deze maand kon het toporkest voor het eerst in twee jaar tijd weer spelen voor het publiek. Omdat de grote zaal van Kunstlinie Almere toen nog slechts voor een derde gevuld mocht zijn, werden er twee middagconcerten gegeven. 

“Het was wel een raar gezicht, zo’n versnipperde zaal vol lege plekken, maar we waren enorm blij dat we eindelijk weer mochten spelen”, vertelt Welle. “Het vorig seizoen was repeteren bijna niet mogelijk en ook dit seizoen verloopt met vallen en opstaan. Soms konden we alleen repeteren in kleine groepjes en soms moest het met afstand, wat het samenspel niet bepaald ten goede komt. Er deden muzikanten mee die nog nooit eerder voor publiek hadden gespeeld en er waren orkestleden die niet konden meedoen omdat ze in quarantaine zitten. Maar we zijn blij en trots dat het toch gelukt is om binnen de geldende beperkingen en in aangepaste vorm een concert te kunnen geven.” Er werden onder meer muziekstukken gespeeld die eerder waren ingestudeerd voor concerten die uiteindelijk nooit zijn doorgegaan. Zo stond er bijvoorbeeld Russische kerstmuziek op het programma. 

Opvolger

Volgend jaar bestaat het AJSO alweer 35 jaar en dat wordt gevierd met een groot jubileumconcert. Dan zal Hans Welle voor het laatst optreden als dirigent van het AJSO. “Beoogd opvolger is mijn eigen zoon Daan. Hij neemt nu al de opleidingsorkesten voor zijn rekening en tijdens het afgelopen concert kwam hij ook al in actie als dirigent”, vertelt Hans Welle. “Daan is een vertrouwd gezicht voor de musici van het AJSO. De komende tijd zal hij met mij meelopen en steeds meer taken overnemen, om te kijken hoe het gaat. Uiteindelijk moet er dan nog wel een definitief besluit worden genomen door het bestuur, maar ik heb alle vertrouwen in hem.”

Het jubileumconcert zal op 18 februari 2023 plaatsvinden in het Concertgebouw in Amsterdam. Houd voor meer informatie de website van het AJSO in de gaten: www.ajso.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto