Groot onderhoud is noodzakelijk. Zoals hier een aantal jaar terug bij het Stadsweteringpad. (Archieffoto: Fred Rotgans)
Groot onderhoud is noodzakelijk. Zoals hier een aantal jaar terug bij het Stadsweteringpad. (Archieffoto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Almeerse wijken tegelijkertijd toe aan groot onderhoud

Wonen

ALMERE – Veel Almeerse wijken zijn de komende jaren toe aan groot onderhoud. Dat gebeurt meestal om de dertig tot veertig jaar. Omdat veel wijken in de stad destijds tegelijk, of zeer kort na elkaar, werden opgeleverd zal de komende vijftien jaar dit (kostbare) groot onderhoud kort achter elkaar, of soms zelfs tegelijk, moeten gebeuren.

Door Marcel Beijer

Met grootschalig onderhoud wordt een wijk in zijn geheel onderhouden. Straatstenen worden opnieuw gelegd, straten worden opgehoogd en het groen wordt onderhouden. Ondergronds moeten in sommige situaties ook rioolbuizen, kabels en leidingen worden vervangen.
Wethouder Hilde van Garderen legde donderdag tijdens de Politieke Markt uit dat het ‘heel en veilig’ houden van de openbare ruimte essentieel is, maar dat ook op de centen moet worden gelet. Zo zullen materialen alleen worden vervangen als dat werkelijk nodig is. Straatstenen kunnen bijvoorbeeld ook worden omgekeerd, in plaats van vervangen. Ook worden zoveel mogelijk werkzaamheden op elkaar aangesloten, bijvoorbeeld als de rioolbuizen moeten worden vervangen.

Communicatie

De raadsleden drukten de wethouder op het hart om vooral goed en tijdig met de bewoners te communiceren over de werkzaamheden. De wethouder gaf aan dat zelf ook heel belangrijk te vinden. Ook ging ze in op forse grondverzakkingen die er in de stad zijn. Ze is met andere steden in het land, die ook met verzakkingen te maken hebben, in gesprek hoe dit probleem kan worden aangepakt. Zo blijkt zand niet het meest ideale materiaal om straten op te hogen. Het is zwaar en zorgt daarmee niet alleen voor verzakking, maar ook druk op de rioolbuiten en rem op wortelgroei bij bomen. In de Regenboogbuurt (waar momenteel groot onderhoud plaatsvindt) wordt geëxperimenteerd om straten op te hogen met een alternatief. Er loopt momenteel een experiment om met lichtere straatbedekking te werken.

Capaciteit

De gemeenteraad moet nu kaders gaan vaststellen om het groot onderhoud zo duurzaam, economisch en soepel te laten verlopen. Het college kan daarmee dan de uitvoering gaan uitrollen. Van Garderen wees daarbij nog op een probleem waar de gemeente weinig vat op heeft: bij de (groen)aannemers is momenteel een fors tekort aan mankracht. Dat capaciteitsprobleem zou de plannen nog kunnen dwarsbomen.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto