Arjan Deutekom (Foto: aangeleverd)
Arjan Deutekom (Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Directeur GoedeStede: ‘schaf lotingsysteem morgen af’

Wonen

ALMERE – Het systeem waarbij de helft van woningzoekenden via loting aan een huurwoning kan komen moet per direct worden afgeschaft. Dat zegt directeur Arjan Deutekom van woningcorporatie GoedeStede in de jongste aflevering van de podcast Het Politieke Circus van Almere.

Er staan inmiddels circa 50.000 woningzoekenden ingeschreven bij WoningNet. 20.000 van hen zijn actief op zoek naar een woning. Sommige staan al jarenlang in de rij. Deutekom noemt de krapte op de Almeerse woningmarkt zorgelijk. Voor één woning melden zich honderden geïnteresseerden. “Leveren we een aantal nieuwbouwwoningen op dan gaat het om een paar duizend.”

Wachtrij omzeilen

Op dit moment wordt de helft van de vrijgekomen Almeerse woningen via loting toegewezen. Volgens Deutekom staan woningzoekenden jarenlang in de wachtrij. “Dan is het toch niet uit te leggen dat iemand die bij wijze van spreken nog maar één maand staat ingeschreven via loting die wachtrij kan omzeilen. Ik geloof dat onderhand iedereen op het stadhuis dat ook wel met me eens is. Er is in ieder geval een meerderheid in de raad en het college voor te vinden. Dan zeg ik: schaf dat lotingsysteem maar direct af. Wat mij betreft morgen al.”

Niet georganiseerd

Deutekom beseft dat de woningnood in Almere schrijnend is. “Dat komt misschien ook wel omdat woningzoekenden een lijst met wachtenden vormen. Ze zijn niet georganiseerd, kunnen dus ook hun stem niet laten horen.”

De podcast is hier te beluisteren.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto