Het programma berekent hier de geluidsbelasting voor een wijk in Parijs. (Foto: Spacemaker)
Het programma berekent hier de geluidsbelasting voor een wijk in Parijs. (Foto: Spacemaker)

Versnelling Almeerse bouwproductie dankzij software

Wonen

ALMERE – Almere heeft zichzelf ten doel gesteld om 24.5000 woningen te bouwen voor het jaar 2030. Het leeuwendeel daarvan (15.000) kan al voor 2025 worden opgeleverd, veel sneller dan verwacht. En dat alles dankzij een computerprogramma dat huizen als blokjes Lego in gebieden plaatst, die volledig in een fabriek gemaakt zijn. Saai? Helemaal niet, zegt directeur Arjan Deutekom van woningcorporatie GoedeStede.

Door Marcel Beijer

‘Parametrisch ontwerpen’ is de moeilijke term die aan het proces is gekoppeld. Simpel uitgelegd: een computerprogramma ontwerpt een wijk op basis van data die worden ingevoerd: hoeveel koop- en huurwoningen, hoeveel procent sociale woningbouw, hoogbouw, parkeerplekken, lichtinval en zelfs ontsluiting van wegen. Voordat er ook maar één vrachtwagen het bouwterrein is opgereden, heeft de computer al tientallen keuzemogelijkheden uitgespuugd en is elke gewenste aanpassing al duizenden keren doorberekend. De wijk is al in 3D op het computerscherm te zien, wat ambtenaren de kans geeft om vooraf al bouwvergunningen, milieuvergunningen enzovoort te regelen. 

Bouwen

Het idee werd vorige week tijdens de Politieke Markt openbaar gemaakt. Wethouder Julius Lindenbergh hield een slag om de arm, maar was enthousiast over het idee. Directeur Arjan Deutekom van GoedeStede is dat ook. “Wij werken als woningcorporatie veel samen met bouwbedrijf Van Wijnen en BPD Gebiedsontwikkeling. Brainstormend kwamen we op het plan om dit uit te werken. BPD heeft de kunde, Van Wijnen een prefab-fabriek waar vijftig man jaarlijks 4000 woningen bouwen en wij willen als corporatie  natuurlijk graag vanwege de enorme behoefte veel sociale woningen  bouwen.”

Drie pijlers

Volgens Deutekom rust het plan van dit consortium op drie pijlers: blijvend zorgen voor leefbaarheid in de buurt, betaalbaar bouwen en (vooral) versneld bouwen. Deutekom: “Almere wil haar bouwdoelstelling halen, ons samenwerkingsverband kan ervoor zorgen dat een groot deel van die opdracht al in 2025 gerealiseerd wordt. Gaat de gemeenteraad eind dit jaar akkoord, dan worden de eerste woningen over twee jaar opgeleverd, en vervolgens in rap tempo achter elkaar, uiteraard.” Het pilotproject omvat 1400 woningen en moet gestalte krijgen op een deel van bedrijventerrein Twentsekant dat is vrijgehouden voor woningbouw. Deutekom: “Slaagt het pilotproject niet, dan stop je er daarna weer mee. Als het wel slaagt kan je het ook in andere gebieden toepassen. Pampus? Ja, ook. Maar dat is prematuur. Eerst moet die IJmeerverbinding geregeld zijn.”

Betaalbaar

Als woningcorporatie ziet GoedeStede het als een plicht om veel te bouwen, maar vooral ook betaalbaar. “Een huis voor 200.000 euro, dat moet echt kunnen. Kijk, Tiny houses zijn een aardig initiatief, we hebben er als GoedeStede ook eentje gebouwd, maar qua woningproductie heeft Almere daar weinig aan. Dat geldt ook voor de projecten in Poort (ik bouw betaalbaar, red.). Dat kost planmatig veel tijd voor niet zoveel woningen. Feitelijk ben je daar dus net zo lang mee bezig als met deze 1400 woningen op Twentsekant.”

Woningnood

Almere werd in de vorige eeuw gebouwd om de woningnood het hoofd te bieden. In de eerste jaren van de stad werden daarom wijken uit de grond gestampt waar de huizen er allemaal hetzelfde uitzagen. Begin jaren ’90 kwam er een andere gedachte en heeft Almere er van alles aan moeten doen om het imago van saaie nieuwbouwstad van zich af te schudden. “Seriebouw kan je saai noemen, maar dat is relatief. Mensen willen er tenslotte nog altijd graag in wonen”, stelt Deutekom. “Maar het is onvergelijkbaar met wat we met het consortium gaan doen. Dit worden geen saaie rijtjeshuizen. De cascowoning wordt weliswaar in de fabriek gemaakt, maar het gaat erom welk jasje je er omheen doet. Daar zijn tegenwoordig oneindig veel variaties in mogelijk. Bovendien komen in de wijken verschillende type woningen: ook hoogbouw en vrijstaande huizen.”

3-0

Nog één vraagje: er is veel enthousiasme over het plan, maar wat als de gemeente een tender uitzet waar ook andere bedrijven op in kunnen schrijven? Dan gaat een ander samenwerkingscollectief wellicht met de opdracht aan de haal. Deutekom: “Voor sociale woningbouw en betaalbare huur hoef je geen tender uit te zetten. Bovendien hebben wij dit plan nu gelanceerd. We staan al met 3-0 voor als er een tender zou komen. Ze weten ook met wie ze in zee gaan, we werken al jaren samen met de gemeente. Daarbij zijn BPD en Van Wijnen betrouwbare en gerenommeerde organisaties en GoedeStede is ook niet de eerste de beste.”

Op internet is een filmpje van drie minuten te zien hoe het computerprogramma een wijk ontwerpt in Parijs, nabij de Eifeltoren. Hieronder is het te bekijken.


Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto