Zo wordt via een softwareprogramma een wijk ontworpen. (Foto: BPD Bouwfonds)
Zo wordt via een softwareprogramma een wijk ontworpen. (Foto: BPD Bouwfonds)

Plan voor 15.000 woningen voor het jaar 2025

Wonen

ALMERE – Binnen het stadhuis is groot enthousiasme over een plan waarmee de woningbouw in de stad kan worden versneld. Het plan moet voor 2025 zorgen voor 15.000 woningen en is ingediend door verschillende fracties die er al in januari een klap op willen geven. Wethouder Julius Lindenbergh is enthousiast over het idee, maar zet wel vraagtekens bij het aantal woningen.

Door Marcel Beijer

Het gaat om (met een moeilijk woord) parametrisch ontwerpen. Dat is een proces waarbij, vanuit de uitgangspunten die door de gemeente meegegeven zijn, op basis van data vanaf de computertafel een hele wijk in één keer wordt ontworpen, inclusief infrastructuur. Computermodellen rekenen razendsnel uit wat de gevolgen zijn van een bepaalde keuze in bouw of aanleg van een straat. Ook wordt direct berekend hoeveel materiaal er nodig is en wat bijvoorbeeld de CO2-uitstoot zal zijn. Feitelijk wordt de wijk al miljoenen keren met software gebouwd voordat er daadwerkelijk wordt begonnen. De woningen worden vervolgens prefab (in de fabriek) gemaakt en op de locatie in elkaar gezet. Deze werkwijze betekent dat er razendsnel en tegen lage kosten gebouwd kan worden. 

24.500 woningen

Dit is voor Almere interessant omdat er grote woningnood is. In de Woonvisie is al afgesproken dat er voor het jaar 2030 zo’n 24.500 woningen moeten worden gebouwd. Deze manier van bouwen kan daar een flinke impuls aan geven. Ruud de Jonge (PvdA) legde het plan donderdagavond uit aan de gemeenteraad. Niet alleen zijn partij is enthousiast, ook de VVD, Leefbaar Almere, AP/OPA en SP staan achter een motie die ervoor moet zorgen dat op deze manier 15.000 woningen kunnen worden gebouwd voor 2025, verdeeld over verschillende wijken.

‘Ontzettend interessant’

Wethouder Julius Lindenbergh noemde het plan ‘ontzettend interessant’, niet alleen vanwege de bouwversnelling, maar ook omdat er maatwerk geleverd kan worden. “We zouden zelfs in de ontwerpfase al de benodigde vergunningen kunnen afgeven.” Hij wil het plan dan wel in de vorm van een experiment uitvoeren, om een vinger aan de pols te kunnen houden. “We moeten ook weer niet té snel willen bouwen. Dan krijgen we misschien spijt. Almere staat bekend om groen en ruimte en we moeten ervoor zorgen dat Almere wel Almere blijft.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto