De plantenbakken verdwijnen na de zomer (Foto: Fred Rotgans)
De plantenbakken verdwijnen na de zomer (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Muziekwijk treurt om verdwijnen plantenbakken

Wonen

MUZIEKWIJK – De verschillende plantenbakken die ooit door bewoners zijn neergezet in Muziekwijk Zuid worden na de vakantie weggehaald. Volgens bewonersvereniging Bomovi is het onmogelijk om de verzorging zelf te blijven doen, de gemeente geeft geen subsidie meer.

Door Marcel Beijer

‘De subsidiekraan wordt dichtgedraaid. Het einde van een tijdperk’, laat voorzitter Theo van der Horst van bewonersvereniging Bomovi weten in het wijkblad. De plantenbakken sieren al meer dan 18 jaar straten in Muziekwijk-Zuid. Bewoners kregen destijds van de gemeente en woningcorporatie Goede Stede een kleine subsidie om bij een tuincentrum plantjes te kunnen kopen. De laatste jaren kwam daar een beetje de klad in, vooral omdat de bewoners een dagje ouder werden en het wat zwaar vonden worden om de verzorging te blijven doen. Het kopen van plantjes, het plaatsen in de bakken, het sjouwen met zakken aarde, onkruid verwijderen: het werd teveel. 

Groot onderhoud

Vorig jaar dreigden de bakken al te verdwijnen, maar wist de wijkregisseur te regelen dat er vanuit Groot Onderhoud, dat momenteel in de wijk gaande is, wat extra geld beschikbaar kwam en eenmalig de bakken te vullen met winterbloeiers. Volgens een woordvoerder van de gemeente was de afspraak dat het onderhoud van de bakken door bewoners zou worden voortgezet. “Maar zoals te lezen is in de nieuwsbrief is dit onderhoud gezien de leeftijd van de betrokken bewoners niet goed te doen. Dus worden de bakken na de bouwvakvakantie opgeruimd. Mocht het nu zo zijn dat er weerstand is tegen het weghalen van de bakken en het merendeel wil ze behouden, dan blijven ze staan”, benadrukt de woordvoerder. “Maar ze zullen er niet mooier op worden omdat er geen onderhoud aan gepleegd wordt.” 

Gelopen koers

Volgens Van der Horst is dat een gelopen koers. “We zijn niet meer in staat om het onderhoud te doen en krijgen er dan geen subsidie meer voor. Het is niet anders.” De gemeentelijke woordvoerder geeft aan dat op welke manier de wijk via het Groot Onderhoud heringericht kan worden. “Meer groen daar waar het kan en meer biodiversiteit. Zo zullen er groenvakken heringericht worden, daar waar mogelijk.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto