Afbeelding

Stijgende rentes, lagere leencapaciteit: 4 tips om dit op te vangen (advertorial)

Wonen

ALMERE - Door weinig aanbod en hoge huizenprijzen hebben met name aspirant-kopers op de woningmarkt het lastig. Hoewel de huizenprijzen minder explosief stijgen sinds januari 2022, betekent dit nog niet dat een huis kopen ineens gemakkelijker is. Ook doordat de hypotheekrente momenteel omhoog schiet. Dat erkent ook hypotheekadviseur Rens Kamer van Hypotheek4Starters. “Door een hogere hypotheekrente kun je minder lenen, maar hoewel startende woningzoekers is sommige regionen geen voet aan de grond krijgen, is het echt niet onmogelijk”.

Vier tips voor startende woningzoekers

Dat klinkt hoopvol! Maar waar let je dan op? Rens Kamer geeft hieronder vier tips voor startershypotheken:

  1. Zoek een hypotheekadviseur die de hypotheekmarkt overziet
Een hypotheekadviseur geeft je financiële rust. Ben je benieuwd naar wat er voor jouw hypotheek mogelijk is? Een hypotheekadviseur beantwoord al je vragen en helpt je je door alle financiële regels heen. Ook wordt gezocht naar de meest gunstige rentepercentages voor jouw (toekomstige) financiële situatie. Kies je een hypotheek dat niet bij je past, dan heb je daar 30 jaar last van.

  2. Kies een hypotheek met NHG
De rentes zijn lager voor een lening met NHG. Wel zul je je moeten richten op woningen die niet duurder zijn dan € 355.000,-. In 2023 wordt de grens verhoogd naar € 405.000,-.

  3. Starterslening van de gemeente
Met een starterslening is een hypotheek afsluiten voor dat ene speciale huis tóch soms mogelijk. Deze leenconstructie overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek. Ook benieuwd of je in aanmerking komt voor dit financiële steuntje in de rug? Praat met je hypotheekadviseur.

  4. Vraag familie om bij te springen
Soms kom je geld tekort om een hypotheek af te sluiten. Er zijn verschillende opties om je maximale hypotheek te verhogen met hulp van je ouders. Zo kun je een schenk-/leningovereenkomst aangaan bij hen. Andere opties zijn een generatiehypotheek afsluiten of een schenking van je ouders/derden accepteren. In 2022 mogen de ouders of derden eenmalig € 106.671 belastingvrij schenken.

Nog even dit

Wanneer de rente 1% stijgt, dan kun je circa € 10.000,- minder lenen. Historisch gezien is de hypotheekrente gemiddeld 6% voor 10 jaar vast, hiermee vergeleken staat de huidige hypotheekrente nog steeds erg laag. Kamer: “Ik adviseer mensen júíst om nu een huis te kopen. De concurrentie op de woningmarkt is afgenomen, waardoor jouw kansen op een mooie woning zijn toegenomen. Kom eens praten, dan weet jij wat je kunt lenen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto