Maak eerst een moodboard. (Foto: Cinta Styling)
Maak eerst een moodboard. (Foto: Cinta Styling)

Kleur in huis zonder dat het een kermis wordt?

Wonen

ALMERE - Kleur is een perfecte manier om het interieur een persoonlijke touch te geven, maar het kiezen van een kleurenschema kan ook een lastige opgave zijn. Wie eenmaal weet hoe het moet worden aangepakt, weet at het vooral leuk is.

Kleur maakt gelukkig. Het lichaam maakt dopamine aan als het wordt omgeven door kleuren waar iemand zich goed bij voelt. Maar hoe pas je kleur in huis toe zonder dat het een kermis wordt? Kies dan kleuren uit dezelfde kleurfamilie.

Wat doet kleur in interieur?

Kleur kan een ruimte gevoelsmatig groter of kleiner laten ogen. Met gebruik van warme kleuren creëer je een intieme sfeer en wordt de ruimte optisch kleiner. Lichte, koele kleuren geven juist meer ruimte. Door kleur komt een huis tot leven.

De juiste kleur kiezen

Begin met het kiezen van een kleurenpallet dat je aanspreekt, houd daarbij in gedachten voor welke ruimte je het kleurenpallet kiest. Inspiratie opdoen kan door middel van kleurstalen die je haalt bij de bouwmarkt, materialen die je aanspreken, maar misschien vind je ergens een fantastische foto of kunstwerk met een mooi kleurenpallet dat je kunt gebruiken als inspiratie. Kijk vooral om je heen en bedenk van welke kleuren je een goed gevoel krijgt. 

Ik heb een kleurenpallet, en nu?

Waar je kleur in je interieur gebruikt, is minstens zo belangrijk als kleur in de juiste verhouding toepassen. Als je op zoek bent naar rust, kies je voor kleuren die dicht bij elkaar liggen en in elkaar overvloeien. Voor wat dynamiek kan je er dan voor kiezen om een contrasterende kleur te gebruiken. 

TIP: Vergeet niet om rekening te houden met de lichtinval in huis. Licht vanuit het noorden oogt koeler en licht vanuit het zuiden oogt warmer.

Kleuren toepassen

Als je je kleurenpallet hebt samengesteld, is het tijd om de kleuren toe te passen in je interieur. Gebruik de verhouding 60-30-10 om de kleuren toe te voegen. De basis pas je 60% toe, de tweede kleur pas je 30% toe en de accentkleur is 10% aanwezig. Deze verhouding pas je toe in je verf, behang en in de rest van je styling zoals meubelen, accessoires en raambekleding. Zo ontstaat er balans en creëer je een harmonieus geheel.

Als je het toch spannend vindt om kleur toe te voegen, begin dan klein. Wat accessoires, een klein krukje of stoel. Ga op zoek naar een parel in de kringloopwinkel of koop een potje verf en ga aan de slag met de aanwezige spullen. 

Voor meer tips en inspiratie: www.cintastyling.com en www.instagram.com/cinta_styling

Kleur in de woonkamer. (Foto: Cinta Styling)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto