Voor sekswerkers is het lastig om legaal thuis te werken. (Foto: Adobe Stock)
Voor sekswerkers is het lastig om legaal thuis te werken. (Foto: Adobe Stock) terovesalainen - stock.adobe.com

Bijleveld gelooft niet in erkenningssysteem sekswerkers

Politiek

ALMERE – Burgemeester Ank Bijleveld gelooft niet dat een erkenningssysteem voor sekswerkers in Almere effectief zal zijn. Wel zegde ze toe de criteria te willen aanpassen waarmee sekswerkers vanuit huis kunnen werken.

Door Marcel Beijer

Om bedrijfsmatig in Almere te kunnen werken moet een bedrijf ingeschreven staan bij de KvK en herhaaldelijk adverteren. Deze criteria maken het voor een sekswerker echter onmogelijk om het beroep legaal vanuit huis uit te kunnen oefenen. Bijleveld is van mening dat daar wel verandering in mag komen. Ze ziet echter weinig in een erkenningssysteem voor sekswerkers zoals die ook in Lelystad en Assen gehanteerd wordt. Volgens de interim-burgemeester is dat weinig succesvol omdat in totaal slechts één sekswerker zich daarvoor heeft aangemeld. 

Hulp

Toch zijn een aantal partijen van mening dat een erkenningssysteem wel degelijk nuttig is voor Almeerse sekswerkers die thuis werken. Het zorgt ervoor dat zij makkelijker hulp kunnen vinden bij  politie, GGD en hulpverleners. Volgens Bijleveld is dat in Almere echter prima geregeld. “Bovendien kost het opzetten van een erkenningssysteem heel veel geld, terwijl er dus maar weinig sekswerkers gebruik van maken.”D66-raadslid Rachida Moreira Figueiredo was niet tevreden met dat antwoord. “We moeten de mogelijkheid bieden. Als we niets doen dan blijft het ook maar bij één sekswerker die zich aanmeldt.” Ze zal, samen met SP, PvdA en GroenLinks een motie hierover opstellen. Uiteindelijk beslist dan de gemeenteraad hierover.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto