(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

‘Doorstart Floriade BV kan miljoenen opleveren’

Politiek

ALMERE – Een doorstart van de Floriade BV, de organisatie die het evenement namens de gemeente organiseerde, kan de gemeente belastingtechnisch misschien wel 20 miljoen euro opleveren. 

Door Marcel Beijer

Dat zei wethouder Kees Ahles donderdagavond tijdens de Politieke Markt. Daar sprak de gemeenteraad over de zorgen, die vooral bij de partij AP/OPA leven, over de ongebruikelijke constructie waar het college over nadenkt. Heel simpel gezegd komt het erop neer dat de gemeente de Floriade BV in leven houdt, ondanks dat het evenement allang is afgelopen. In die BV zou vervolgens een nieuwe activiteit, bijvoorbeeld grondverkoop, kunnen worden ondergebracht. Het verlies dat de Floriade BV, wat een bedrijf is, heeft gemaakt op het evenement kan bij de Belastingdienst worden afgetrokken en verrekent met mogelijke winst van die nieuwe activiteit.

20 miljoen euro

“Er wordt dus geen nieuw geld in de BV gestoken en er worden ook geen nieuwe schulden gemaakt”, benadrukte de wethouder. “Deze constructie kan de gemeente tot 20 miljoen euro opleveren. Dat vinden wij wel de moeite waard om te onderzoeken.”
Veel raadsleden vinden het prima dat het college die optie onderzoekt, zolang zij door de wethouder maar goed op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen. Want er was ook wel enige huiver. Zo is onduidelijk wat de gevolgen zijn als een activiteit verlies oplevert en vroeg Ruud de Jonge (PvdA) zich af of de constructie wel ethisch verantwoord is. “We kúnnen dit doen, maar wíllen we het ook?”
De wethouder gaf aan dat hij er zelf ook nog niet uit of de constructie werkelijk mogelijk is. “We doen er momenteel slechts onderzoek naar, overigens in goed overleg met de Belastingdienst. En uiteindelijk beslist de gemeenteraad.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto