De tentoonstelling en de speelexpo werden ingewijd met traditionele muziek en zang. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De tentoonstelling en de speelexpo werden ingewijd met traditionele muziek en zang. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Tentoonstelling ‘Stille Wateren’ vertelt verhaal van slavernijverleden

Uit

STAD CENTRUM - ‘Stille Wateren’ is donderdagavond geopend in de Kunsthal van Kunstlinie Almere. Deze nieuwe tentoonstelling vertelt het verhaal over ons gezamenlijk slavernijverleden en de impact hiervan op de huidige samenleving. Voor kinderen is er de speelexpo Sankofa, de wereld van Boebalas. Beide exposities werden donderdag ingezegend met een plengoffer om de voorouders te eren. Uit een kom werd geurend rozenwater gesprenkeld en in traditionele kledij werden liederen gezongen. 

Door Petra Onderwater

De Zuiderzee, de zeebodem waarop Almere is gebouwd, was hét scheepvaartknooppunt dat Nederland tot een van de welvarendste landen ter wereld maakte. Daarmee heeft Almere meer geschiedenis dan je zou denken. De tentoonstelling toont historisch onderzoek over het slavernijverleden en persoonlijke verhalen van mensen uit het heden. ‘Stille Wateren’ is samengesteld in samenwerking met SMOA (Stichting Multiculturele Organisatie Almere) en onderdeel van een breder programma in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Nazaten

“We organiseren dit jaar meerdere activiteiten om deze gezamenlijke geschiedenis dichter bij onze stad te brengen. Hoewel het slavernijverleden meerdere generaties geleden plaatsvond, ervaren velen van ons nog steeds de nasleep daarvan. Almere heeft bovendien de meeste nazaten van ons hele land. Het is belangrijk dat zij weten waar ze vandaan komen”, sprak Glen Leeuwin, voorzitter van SMOA. De openingsavond stond vooral in het teken van verbinding. “Gelijkheid en gelijkwaardigheid zijn helaas nog lang niet altijd vanzelfsprekend in onze samenleving. Laten we streven naar een inclusieve en betere toekomst voor ons allemaal.” 

Geschiedenis en persoonlijke verhalen

Creative director Jean Paul Paula stelde een mix van beelden en kunstwerken samen, die het verhaal over de cruciale periodes van de Nederlandse slavenhandel en de connectie met De Zuiderzee vertellen. Daarbij werkte hij samen met regisseur Rafik Opti aan een video-installatie waar openhartige verhalen van de Almeerders worden gepresenteerd. “Ik hoop dat door het blootleggen van de connectie tussen de Trans-Atlantische slavenhandel en Flevoland en het delen van de verhalen van afstammelingen van tot slaaf gemaakten, bezoekers een ruimere blik krijgen op onze gedeelde geschiedenis”, aldus Paula.

Speelexpo voor kinderen

Terwijl de volwassenen de impactvolle tentoonstelling bezoeken, maken kinderen tot 8 jaar op spelende wijze kennis met ons slavernijverleden in de vrolijke speelexpo van ArtPlayground Sankofa: De Wereld van Boebalas. “Hier kunnen de kinderen spelenderwijs van alles ontdekken over West-Afrikaanse roots”, vertelt Nancy Bosmans, schrijfster van het boek De Wereld van Boebalas.

Stille Wateren en de speelexpo zijn t/m zondag 28 juli geopend. Openingstijden en tickets: kunstlinie.nl


Loop door de geschiedenis van ons slavernijverleden in de Kunsthal van Kunstlinie. (Foto: Almere DEZE WEEK) 

De makers vertelden in het voorprogramma over hun betrokkenheid bij de tentoonstelling. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Nancy Bosmans (midden), schrijfster van het boek 'De wereld van Boebalas' en Sandra Goos (links) van Art Playground vertellen over de speelexpo voor kinderen. (Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto