(Foto: Kunstlinie x Black Childish)
(Foto: Kunstlinie x Black Childish)

Tentoonstelling ‘Stille Wateren’ vertelt verhaal over slavernijverleden

Uit

STAD CENTRUM -  Bij Kunstlinie is vanaf donderdag 25 april de nieuwe tentoonstelling Stille Wateren te zien. Deze vertelt het verhaal over ons gezamenlijk slavernijverleden en de impact hiervan op de huidige samenleving. Daarbij is bijzondere aandacht voor de verbinding met Flevoland en de omliggende wateren. De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met SMOA (Stichting Multiculturele Organisatie Almere) en onderdeel van een breder programma in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

De Zuiderzee, de zeebodem waarop Almere is gebouwd, was hét scheepvaartknooppunt dat Nederland tot een van de welvarendste landen ter wereld maakte. Daarmee heeft Almere meer geschiedenis dan je zou denken. De nawerking van ons slavernijverleden zit nog diepgeworteld in mensen, ook in bewoners uit Almere. Acht van hen vertellen openhartig hun verhaal en nemen je mee in wat hen heeft geraakt en gemaakt.

Mix van beelden en kunst

Creative director Jean Paul Paula cureerde een mix van beelden en kunstwerken die het verhaal over de cruciale periodes van de Nederlandse slavenhandel en de connectie met De Zuiderzee vertellen. Daarbij werkte hij samen met regisseur Rafik Opti aan een video-installatie waar de impactvolle verhalen van de Almeerders worden gepresenteerd. Jean Paul Paula: “Ik hoop dat door het blootleggen van de connectie tussen de Trans-Atlantische slavenhandel en Flevoland en het delen van de verhalen van afstammelingen van tot slaaf gemaakten, bezoekers een ruimere blik krijgen op onze gedeelde geschiedenis.”

Speelexpo voor kinderen

Terwijl de volwassenen de impactvolle tentoonstelling bezoeken, maken kinderen tot 8 jaar op spelende wijze kennis met ons slavernijverleden in de speelexpo van ArtPlayground Sankofa: De Wereld van Boebalas. Een vrolijk reisverhaal dat teruggaat naar de West-Afrikaanse roots.

Stille Wateren en de speelexpo zijn vanaf donderdag 25 april t/m zondag 28 juli geopend. Openingstijden en tickets: kunstlinie.nl

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto