(Foto: CBS)
(Foto: CBS)

Meer woningen in pijplijn, Almere niet in top

Wonen

ALMERE – Eind vorig jaar zaten ruim 177.000 woningen in de pijplijn om gebouwd te worden. De meesten huizen staan gepland rond Amsterdam, maar Almere - de stad die besteld is om de woningnood in de Randstad te verlichten - zit niet bij de top. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van het CBS.

Voor woningen in de pijplijn geldt dat een vergunning is verleend om te gaan bouwen of dat de bouw van de woning reeds gaande is, maar dat de woning nog niet is opgeleverd. De toename van het aantal woningen in de pijplijn vond vooral plaats in 2017, 2018 en 2021. In 2017 en 2021 waren er meer verleende vergunningen dan een jaar eerder. De vergunningen hoeven niet in het betreffende jaar uitgegeven te zijn, het betreft ook vergunningen voor woningen afgegeven in eerdere jaren waarvan de bouw nog niet gestart is. 

Vooral rondom Amsterdam 

Amsterdam heeft met bijna 22.000 woningen verreweg de meeste woningen in de pijplijn van alle gemeenten in Nederland. Het gaat dan om Waterland, Zaanstad, Ouder-Amstel, Haarlemmermeer en de Ronde Venen. Al die gebieden hadden 4 procent (of meer) woningen in de pijplijn ten opzichte van de woningvoorraad. Almere zit daar net onder: 3 tot 4 procent ten opzichte van de woningvoorraad. Daarmee is het in Flevoland wel koploper. Lelystad en Zeewolde komen niet verder dan 1 tot 2 procent.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto