Buurtbewoners in actie tegen afschaffen Wijkbudget in Almere

Algemeen

ALMERE - Bewoners van de Staatsliedenwijk-West komen in actie voor het behoud van het Wijkbudget. “Wij roepen actieve bewoners uit heel Almere op om mee te werken aan een videopresentatie. Hiermee willen we het gemeentebestuur duidelijk maken wat het Wijkbudget voor de Almeerse bevolking betekent en wat de ernstige gevolgen zullen zijn als deze belangrijke ondersteuning wegvalt”, vertelt Jan Lakeman namens de bewoners.

Buurtbewoners in actie tegen afschaffen Wijkbudget in Almere

Het Wijkbudget biedt inwoners de mogelijkheid om in hun eigen wijk activiteiten te organiseren en samen de veiligheid en leefbaarheid te verhogen. “Het gevolg is dat alle wijkbewoners die dat willen meer betrokken zijn bij hun buurt”, aldus Lakeman. In de Staatsliedenwijk-West wordt dit ‘samen doen’ al jaren door vele bewoners toegejuicht. “Er is veel meer onderling contact tussen bewoners ontstaan. Samen met de gemeente hebben bewoners een speeltuin vernieuwd, er worden kinderactiviteiten georganiseerd, er zijn vogelhuisjes en plantenbakken geplaatst, er is een ‘prik-ploeg’ om het zwerfafval op te ruimen en er is een BuurtPreventieTeam actief. Zonder het wijkbudget zou dit allemaal heel moeilijk, zo niet onmogelijk zijn geweest om dit van de grond te krijgen en dat ook met elkaar vol te houden”, benadrukt Lakeman.

Bewonersplatform Sieradenbuurt

Dat onderschrijft ook Ingrid Maste, penningmeester van het Bewonersplatform Sieradenbuurt. “De Wijkbudgetten zijn in 2009 in het leven geroepen om de wijken financieel te ondersteunen bij bewonersactiviteiten en initiatieven ter bevordering van de sociale cohesie. In een aantal wijken zijn voor dit doel vervolgens stichtingen en verenigingen opgericht”, vertelt Maste. “Als stichting zijn wij bovendien verplicht een zakelijke bankrekening te hebben. Het wegvallen van de subsidie heeft voor ons tot gevolg dat we de kosten van de bankrekening van circa 140 euro per jaar niet meer kunnen betalen.” 

Zonder bankrekening is het voor de stichting niet mogelijk om geld van bijvoorbeeld subsidieverstrekkers te ontvangen voor ‘groene initiatieven’ en kunst. “Het wegvallen van een bankrekening en het buurtbudget heeft tot gevolg dat wij de stichting Bewonersplatform Sieradenbuurt moeten opheffen. Daardoor zullen er in onze buurt geen activiteiten meer kunnen worden ontplooid en zal onder meer het onderhoud aan het Voedselbos stil komen te liggen.”

Videopresentatie

De stichting hoopt dat de gemeente Almere tot inkeer komt en de Wijkbudgetten in stand houdt. Bewoners van Staatsliedenwijk-West zetten zich daar ook voor in. “Met een videopresentatie willen het gemeentebestuur duidelijk maken wat het wijkbudget voor de Almeerse bevolking betekent. Actieve wijkbewoners uit heel Almere kunnen zich hierbij aansluiten door zich aan te melden via staatsliedenwijk2z2@gmail.com. Zo kunnen we samen een zo breed mogelijk beeld presenteren over wat de gemeente zich op de hals gaat halen met het afschaffen van het wijkbudget.”

Eerder werd al een petitie gestart die nog steeds kan worden ondertekend via: https://www.petities.com/behoud_wijkbudgetten_en_wijkmagazines_gemeente_almere

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto