(Foto: AdobeStock)
(Foto: AdobeStock)

Nog steeds veel vacatures in Almeers onderwijs

Algemeen

‘Er melden zich geen sollicitanten’

Door Robert Mienstra

ALMERE – In Almere zijn op dit moment ruim vijftig vacatures in het onderwijs. De scholen zijn weer begonnen. Wat betekent dit grote aantal vacatures voor de scholen?

Het Nautiluscollege, school voor Speciaal Onderwijs, kent nu zes vacatures. “Normaal hebben we twee docenten voor de klas staan”, meldt een woordvoerder van de school, “maar dat lukt nu niet. Dat is nu het probleem. Op de vacatures krijgt de school niet of nauwelijks reacties. We proberen het nu via detacheringsbureaus, maar zelfs dan is het heel lastig geschikte kandidaten te vinden, want werken in het speciaal onderwijs vergt wel iets meer dan een pabo-opleiding.”

Samenvoegen

Bij de ASG zijn er 32 onderwijsvacatures. “We hebben wel vacatures weten in te vullen”, zegt Grada Huis van de ASG, “maar we kunnen niet om het lerarentekort heen.” De ASG richt zich onder meer op zijinstromers. “Vorig jaar hadden we er dertig. Die gaan gelijk voor de klas met genoeg begeleiding. Verder kijken we waar we kunnen samenvoegen of dat leraren meer gaan werken. “

Niet naar huis

Er staan bij de ASG sowieso leraren voor alle klassen. “Ik heb nog niet gehoord dat er klassen zijn zonder leraar of dat er klassen zijn die naar huis moeten”, zegt Huis, “nu in ieder geval niet maar ik kan niet zeggen dat dat in de toekomst niet gaat gebeuren. Het samenvoegen van klassen zoals in Lelystad gebeurt, hoeft geen verkeerde keuze te zijn, er wordt dan overgestapt op unit-onderwijs, een andere manier van lesgeven. Er zijn scholen die dat al veel langer doen.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto