Impressie van het drijvende kunstpaviljoen in het Weerwater.
Impressie van het drijvende kunstpaviljoen in het Weerwater.

Bouw kunstpaviljoen op Floriade-terrein gestart

Algemeen

ALMERE - Op het Floriade-terrein verrijst straks een opvallend kunstpaviljoen, ontworpen door Studio Ossidiana. Het paviljoen wordt gebouwd als voorloper van een nog te ontwikkelen kunstmuseum en opent de deuren op 14 april 2022, tegelijk met Floriade Expo 2022. De eerste tentoonstelling die te zien zal zijn in het paviljoen gaat over de natuur van de toekomst, met werk van lokale, nationale en internationaal gerenommeerde kunstenaars. 

Het kunstpaviljoen belooft een ware blikvanger te worden: drie cirkels liggen straks als sieraden in het water. Als de zon onder is, licht het bouwwerk op als een lampion. Het ontwerp is afkomstig van het in Rotterdam gevestigde ontwerpbureau Studio Ossidiana. 

Op 8 september ging de eerste paal de grond in, het startschot voor ruim zes maanden bouwen. De locatie op het terrein van Floriade Expo 2022, het Weerwater, brengt de nodige technische uitdagingen met zich mee. Omdat de bouw grotendeels óp het water en binnen een beperkte ruimte zal plaatsvinden, wordt gebruik gemaakt van drijvende pontons voor zwaar materieel. De oplevering staat gepland in februari 2022. 

Natuur van de toekomst

Vanaf 14 april 2022 zal het kunstpaviljoen in Almere elke dag open zijn voor publiek. De eerste tentoonstelling, die gedurende de Floriade te zien is, gaat over de natuur van de toekomst. Vijf kunstenaars geven via grootschalige multimediale kunst hun eigen interpretatie van de natuur van de toekomst. Bezoekers kunnen de tentoonstelling niet alleen bekijken, maar vooral ook ervaren en beleven. Deelnemende kunstenaars zijn: Heleen Blanken (NL), Theo Triantafyllidis (GR), Max de Waard (NL), Yaloo (korea) en Maison the Faux (NL). 

Dependance en proeftuin

Het kunstpaviljoen zal minstens vijf jaar functioneren als dependance en proeftuin voor het nieuwe kunstmuseum, dat een publiekstrekker van internationale allure moet worden volgens de gemeente Almere. Het Kunstpaviljoen wordt naast een bijdrage van het Fonds Verstedelijking Almere (Almere 2.0) ook mede mogelijk gemaakt met een bijdrage van het BPD Cultuurfonds.  

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto