Aardrijkskundeles op De Meergronden. (Foto: aangeleverd)
Aardrijkskundeles op De Meergronden. (Foto: aangeleverd)

Invalpool met studenten als wapen tegen lerarentekort

Algemeen

ALMERE - De acht scholen van voortgezet onderwijs van ASG hebben een studenten-invalpool opgezet in de strijd tegen het lerarentekort dat ook in het voortgezet onderwijs speelt. Via de Almeerse opleidingsschool AAOS kunnen de studenten zich aanmelden. Luite Duursma, schoolopleider en docent kunst op De Meergronden, is coördinator van de invalpool: “Studenten doen werkervaring op en leerlingen krijgen de nodige ondersteuning. Een win-winsituatie.”

De studenten kunnen helpen in de klas, met kleine groepjes werken, nakijken of surveilleren bij een toets. “Allemaal zaken waarbij veelal een beroep wordt gedaan op docenten van een commercieel detacheringsbureau. Deze mensen ondersteunen echter kortstondig. Via de inzet van studenten van de invalpool verhoogt ASG de kennis van aankomende docenten. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten: de docenten worden ontlast en mogelijke aankomende docenten krijgen een binding met de school.” Met de invalpool draaien de studenten mee op verschillende locaties.

Vijftig aanmeldingen

Op de Almeerse Academische Opleidingsschool (AAOS), werken de ASG-scholen voor voortgezet onderwijs samen met diverse lerarenopleidingen. “Momenteel zijn daar al vijftig aanmeldingen uit voortgekomen. En omdat aanmelden mogelijk blijft, zullen het er waarschijnlijk zelfs meer worden”, verwacht Luite Duursma. “De studenten zijn flexibel inzetbaar en staan te trappelen om aan de slag te gaan. De docenten geven aan welke hulp ze kunnen gebruiken, zodat we een match kunnen maken tussen de ondersteuningsbehoefte en een student die daarbij past.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto