Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Nu nog geen lerarentekort

Algemeen

ALMERE – Tegen de landelijke trend in kent Almere op dit moment nog geen lerarentekort. Rotterdam en Utrecht hebben grote tekorten aan docenten wiskunde, schei- en natuurkunde, Duits, Engels en Nederlands. “In Almere hebben wij vrijwel alle vacatures in het primair en voortgezet onderwijs vervuld”, zegt Ingrid Verheggen, bestuursvoorzitter van de Almeerse Scholengroep (ASG). “Maar over vier jaar dreigt een groot tekort, ook in Almere. Dat gaan we over een of twee jaar al merken.”


Dat tekort kan fors oplopen. “In 2020 verwachten we tientallen volledige banen tekort te hebben op de basisscholen. Veel mensen werken parttime in het onderwijs, dus dan hebben we het over een tekort van ruim honderd leerkrachten”, vertelt Ingrid Verheggen.
“Ik merk de krapte op de markt wel”, zegt Verheggen. “Voorgaande jaren hadden we in Almere in februari nog zo’n zestig boventalligen. Die waren gewoon over, voornamelijk door de bezuinigingen van de jaren hiervoor. In mei konden we het merendeel dan wel weer plaatsen. Maar dit jaar zaten we ineens met vacatures. Dus we zien de trend wel dichterbij komen.”


Onderwijsklimaat


Dat het lerarentekort op dit moment nog aan Almere voorbij gaat, verklaart Verheggen door de positieve onderwijssituatie in Almere. “We hebben hier de PABO Windesheim. De ASG heeft veel opleidingsscholen voor deze PABO. Ik zie dat veel studenten na hun stage in Almere willen blijven en graag op hun stageschool gaan werken.”
Verder doet de ASG er alles aan om voor nieuwe leraren een prettig werkklimaat te scheppen. “Leerkrachten die goed voldoen, krijgen sneller een vaste aanstelling om ze zo vast te houden. Ook de mogelijkheden tot na- en bijscholing die de ASG biedt via de ASGacademie worden door leraren gewaardeerd. “Het is opvallend dat veel leraren zich willen ontwikkelen en bijscholen. De ASGacademie is vaak overtekend. Het levert wat op, omdat de leraren en punten mee verdienen die meetellen voor hun kwalificatie in het lerarenregister. En ze worden betere leerkrachten.”


Geen onbevoegden


Daarbij kent Almere nauwelijks onbevoegde leraren. In sommige wijken in de andere grote steden loopt het percentage daarvan wel op tot twintig procent. “Wij stimuleren iedereen om zijn bevoegdheid te halen en ondersteunen daarin ook. Dus gelukkig kennen we dat probleem niet in Almere.”
De berichten in de landelijke media dat leraren naar onder andere Almere gelokt worden met betaalde hotelovernachtingen, een bonus of zelfs een lease-auto herkent Verheggen niet. “Wij willen leraren structureel aan de stad binden.”
Ingrid Verheggen maakt zich wel zorgen over het teruglopende aantal jongeren dat zich aanmeldt voor de Pabo. “Dat is dit jaar een derde minder. De belangrijkste oorzaak is dat studenten de taal- en rekentoets niet halen voor de toelating.” Toch is er nog een forse instroom van jonge leerkrachten in Almere. “Daar ben ik heel blij mee”, zegt Verheggen. “Er waait zo een frisse en vernieuwende wind door de scholen. Daarbij zie ik ook dat veel nieuwe leraren hier graag willen blijven.”
Verheggen ziet nog wel een typisch Almeerse trend. “In de oude wijken moeten we scholen samenvoegen door het teruglopende aantal jongeren in Almere. En we moeten in nieuwe wijken scholen starten. Zo zijn de Zeeraket in Duin, het Universum in Nobelhorst en de Aquamarijn in Haven geopend. Echt prachtige scholen met een mooi concept. Ik begrijp heel goed dat leraren daar willen werken.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto