(Foto: Mona Alikhah)
(Foto: Mona Alikhah)

Suburbia, Black Pencil en Omroep Flevoland maken 4 mei-programma

Algemeen

ALMERE - In het kader van Theater na de Dam maken theatergroep Suburbia, ensemble Black Pencil en Omroep Flevoland een muzikaal en theatraal televisieprogramma over (on)vrijheid, geïnspireerd op het boek ‘Terug naar Birkenau’ van Ginette Kolinka. Het tv-programma is te zien op Omroep Flevoland na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

In april 1944 werd de toen 19-jarige Kolinka samen met haar vader, een jonger broertje en een neefje in Marseille opgepakt en naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Als enige zou ze het overleven, door toeval en geluk. Na haar pensioen gaf ze haar ervaringen door aan schoolkinderen: “De leerlingen houd ik telkens voor: het komt allemaal door haat, pure haat.” Op 94-jarige leeftijd schreef Kolinka haar getuigenis op in het boek ‘Terug naar Birkenau’ (De Arbeiderspers). Het doel van dit boek is niet om een volledig verslag van Birkenau te geven, maar om genoeg te vertellen zodat we nooit zullen vergeten.

Teksten uit het boek

De jonge actrices Rosa Kreulen, Ezra Koppejan, Bitha Babazadeh en Yara Brand spelen, vertellen en lezen teksten uit het boek. Ze vertellen het elkaar, spelen het elkaar voor, spreken tegen de camera of praten in zichzelf. De musici van Black Pencil begeleiden het verhaal muzikaal in één vloeiende en onafgebroken camerabeweging. Het Almeerse muziekensemble maakt speciaal voor het programma eigen gecomponeerde muziek en speelt ook werk van andere componisten.

Groter publiek

Omroep Flevoland heeft een langdurige samenwerking met Suburbia om voorstellingen bereikbaar te maken voor een groter publiek via tv-uitzendingen. ‘Terug naar Birkenau’ is op 4 mei te zien na de Nationale Dodenherdenking via Omroep Flevoland. Meer informatie: www.suburbia.nl, www.blackpencil.org en www.omroepflevoland.nl.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto