Jan Hoek (GroenLinks) zal de vergadering knarsetandend hebben gevolgd. (Foto: aangeleverd)
Jan Hoek (GroenLinks) zal de vergadering knarsetandend hebben gevolgd. (Foto: aangeleverd)

Overgrote meerderheid raad kiest voor nascheiding afval

Algemeen

ALMERE – De gemeenteraad wil af van het huidige systeem waarbij Almeerders bij de bron hun afval scheiden. Een overgroot deel van de gemeenteraad gaat kiezen voor nascheiding, waarbij het restafval in een bak mag worden gegooid met Plastic, Metaal en Drinkpakken (PMD) en alleen GFT hoeft te worden gescheiden. Met deze keuze haalt wethouder Jan Hoek (GroenLinks) bakzeil. Hij wil het huidige systeem van bronscheiding juist handhaven.

Door Marcel Beijer

Dat bleek donderdag tijdens de Politieke Markt. Niet alle fracties hadden tijdens de vergadering de tijd om hun standpunt neer te leggen (volgende week wordt erover doorgesproken) maar een rondgang van deze krant bij verschillende partijen laat zien dat de meeste fracties gaan kiezen voor nascheiding. De scheiding vindt dan achteraf, machinaal, plaats. Met dit systeem is vier jaar lang een pilotproject gedraaid in onder meer de Filmwijk en Sieradenbuurt. Die bewoners zijn dermate enthousiast dat ze met een burgerinitiatief de raad willen overtuigen voor dit (PMD+)-systeem te kiezen in plaats van de keuze van wethouder Jan Hoek.

Systeem

Welk systeem het meest milieuvriendelijk is, blijft discutabel. GroenLinks is het met hun eigen wethouder eens dat bronscheiding voordeliger is en de beste resultaten geeft, juist omdat Almeerders op dit moment al ontzettend goed hun afval scheiden. Een andere partij die milieu hoog in het vaandeel heeft staan (Partij voor de Dieren) betwijfelt dat en wijst juist (net als veel fracties) op het gemak dat nascheiding met zich meebrengt. De partij maakte donderdag nog geen definitieve keuze, maar raadslid Marjolijn Veenstra liet al wel doorschemeren dat nascheiding de toekomst heeft. “Het is gemakkelijker voor de bewoners, maar ook een keuze voor de toekomst omdat machinale scheiding achteraf steeds nauwkeuriger wordt. Dat vergroot de ambities van Almere om eigen milieudoelstellingen te halen. Bovendien zal het illegale afvaldumpingen voorkomen en hoeven we geen handhavers op pad te sturen, of dure campagnes te starten om bewoners goed te laten scheiden.” Veenstra opperde ook het idee om bewoners met subsidie een compostvat te laten aanschaffen.

Excuses

Wethouder Hoek moet de discussie donderdag knarsetandend hebben aangehoord. Vooraf bood hij zijn excuses aan dat de indieners van het burgerinitiatief met een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur) aan hun informatie moesten komen. “Dat was één uitglijder. Dat was ongelukkig.” Willem Boutkan (PVV) sneerde dat ook zijn partij nog altijd wacht op onderliggende cijfers die de keuze van de wethouder voor bronscheiding onderbouwen.

Het zal er waarschijnlijk niet meer toe doen: de raad heeft in grote meerderheid een keuze gemaakt (al weet je het in de politiek nooit zeker). Maar doen de fracties wat ze donderdagavond aankondigden aan de verslaggever van deze krant, dan heeft de wethouder geen andere keus dan die beslissing te respecteren.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto