Wethouder Juliius Lindenbergh (Foto: aangeleverd)
Wethouder Juliius Lindenbergh (Foto: aangeleverd)

Geen lastenverzwaring in 2022, bezuinigingen deels teruggedraaid

Algemeen

ALMERE – Met extra geld voor de Jeugdzorg vanuit het Rijk, extra geld vanwege de coronamaatregelen, de gunstige ‘septembercirculaire’ en economische ontwikkelingen krijgt de gemeente voor het jaar 2022 meer financiële ruimte en kunnen een aantal aangekondigde bezuinigingen worden teruggedraaid en zullen de Almeerders geen lastverzwaring krijgen. 

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

Dat blijkt uit de begroting voor 2022 die wethouder Julius Lindenbergh afgelopen donderdag presenteerde. “Na financieel zware jaren, hebben we in deze begroting eindelijk meer financiële ruimte”, aldus de wethouder die vooral blij is dat de lasten voor Almeerders in 2022 niet hoeven te worden verzwaard. “Het is voor het tweede opeenvolgende jaar dat de belastingen niet stijgen. Dat is fijn om te melden.”

Teruggedraaid

Bezuinigingen op beheer en onderhoud, economische ontwikkeling en de wijkbudgetten worden deels teruggedraaid. Vooral dat laatste punt lag de afgelopen weken moeilijk. “Daar willen we naar luisteren. In plaats van 420.000 euro draaien we het terug naar 120.000 euro. Niet volledig dus. Op deze manier kan de raad zich toch uitspreken over bepaalde zaken. Ik hoor bijvoorbeeld geluiden of het zinvol is om buurt-barbecues te blijven subsidiëren.” Voor wat betreft Beheer en Onderhoud betekent het dat een aantal uitgestelde groot onderhoud-werkzaamheden weer op de oorspronkelijke planning worden teruggeplaatst. Lindenbergh: “Maar ook de bezuinigingen op poppodium De Meester stellen we twee jaar uit. Dat is ook plezierig.”

Zwembad

Voor het openluchtzwembad reserveert het college vanaf 2025 jaarlijks 600.000 euro. “Dat is vooral om te laten zien dat het ons menens is met dat zwembad. Dat gaat er gewoon komen. Maar dat bedrag kan nog zowel omhoog als omlaag. Dat is uiteindelijk een keuze van de gemeenteraad.”
Lindenbergh waarschuwt de politiek om niet met al teveel verlanglijstjes te komen. “Laten we ons niet rijk rekenen. Ga er behoedzaam mee om. Er zit nog voor 10 miljoen bezuinigingstaakstellingen in. Op Welzijn maar ook op Jeugdzorg. Die hebben we ingevoerd en moeten echt gaan werken. Als we daar ook maar de helft niet van realiseren dan heb je geen overschot meer, maar een tekort”

Tevreden

Lindenbergh is blij dat er eindelijk goed nieuws te melden is. “Toen ik drie jaar geleden aantrad lag er een gigantische bezuinigingsopdracht van 9 miljoen euro. Nu ziet het er echt beter uit. Dat komt vooral door ons eigen beleid, waarin we eenmalig bijna al het groot onderhoud hebben uitgesteld. Maar de extra Rijksgelden en het Grondbedrijf zorgen voor een boost waarmee alles sneller gaat. Vanaf 2024 hebben we jaarlijks een overschot van bijna 4 miljoen euro. En we halen ons spaardoel. Ik zal als wethouder nooit zeggen dat ik tevreden ben, het kan altijd beter, maar dit is voor mij als wethouder financiën de prettigste begroting ooit en het ziet er voor de komende jaren gewoon ook goed uit.”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto