Afbeelding
Almere DEZE WEEK

Uitstel groot onderhoud door bezuinigingen

Algemeen

Door Robert Mienstra

ALMERE – ‘We voelden ons onaangenaam verrast door de tekorten op de begroting’. Dit schrijft het college in de begroting 2021. We moeten komend jaar éénmalig 14 miljoen bezuinigen.’ Tijdens de Politieke Markt van afgelopen donderdag sprak wethouder Julius Lindenbergh (VVD) van “rotbezuinigingen die nodig zijn om het financieel plaatje rond te krijgen.” De grootste tijdelijke bezuiniging is op beheer en onderhoud. Daar worden projecten één of meer jaren uitgesteld.

De aangekondigde bezuinigingen zullen vooralsnog niet op de bevolking worden afgewenteld. Zo blijft de afvalstoffenheffing in 2021 gelijk en worden de Onroerend Zaak Belasting en de rioolheffing alleen met de inflatie verhoogd. “Ondanks de bezuinigingen gaan we wel 1 miljard investeren in Almere”, stelde Lindenbergh. “De financiële situatie is kwetsbaar. We doen in de begroting daarom ook geen voorstellen voor nieuw beleid in 2021 en gaan structureel bezuinigen. Om te voorkomen dat de kosten in het sociaal domein verder stijgen, willen we hier 9 miljoen euro besparen.”

Beheer en onderhoud

Er wordt 8 miljoen op het beheer en onderhoud van de stad bezuinigd. Grootschalige vervangingsprojecten worden waar mogelijk uitgesteld. Het college kiest er daarmee voor om de komende periode met name noodzakelijke ingrepen te doen. Dit betekent dat ervoor gezorgd wordt dat de openbare ruimte en infrastructuur wel veilig is en blijft. Voor de wegen-, voetpaden- en fietspadeninfrastructuur betekent dit bijvoorbeeld dat ervoor gekozen wordt niet het hele wegdek van een dreef te vervangen, maar alleen de scheuren te repareren. Daarmee verwacht het college 10 miljoen te besparen. Er zullen wel extra noodreparaties gepleegd moeten worden om de veiligheid te garanderen. Groot Onderhouds-projecten in de Hoven en de Marken in Haven worden twee jaar uitgesteld. Daardoor lopen de achterstanden in het beheer en onderhoud van de stad vanaf 2021 toch weer verder op.

Corona

Het college verwacht dat de maatregelen om het coronavirus in te dammen voorlopig nog niet verdwijnen. De gevolgen voor de economie zijn lastig in te schatten. Maar in het algemeen is het beeld somber. Toch vallen de financiële gevolgen van corona op dit moment voor Almere nog mee. Dat komt omdat het Rijk de stad hiervoor compenseert. Corona heeft ook gevolgen voor de Floriade. Er zijn extra risico’s ten aanzien van bezoekersaantallen en sponsoring. Hiervoor zetten het college 12 miljoen apart. Hier wordt de stad vooralsnog niet voor gecompenseerd door het Rijk.

Wijkteams

Met de nieuwe begroting worden de eerdere bezuiniging op de wijkteams teruggedraaid. De wijkteams vormen een belangrijke schakel in het welzijnswerk. Ze helpen Almeerders met zorgvragen verder en kunnen problemen snel signaleren om erger te voorkomen.

Blauwe zones

De blauwe parkeerzones rondom het stadscentrum worden betaald straatparkeren. Dit zal leiden tot een betere benutting van de bestaande parkeercapaciteit. Ook zullen de inkomsten van parkeerboetes, die anders naar het Rijk vloeien, in de gemeentekas komen. Voor de bewoners van die zones wordt de gratis ontheffing omgezet in een gratis vergunning.

Wethouder van financiën Julius Lindenbergh (VVD). (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto