De Westerdreef in Haven. (Archieffoto aangeleverd)
De Westerdreef in Haven. (Archieffoto aangeleverd)

Gehakketak over bomenkap Westerdreef

Algemeen

Gehakketak over bomenkap Westerdreef

Door Robert Mienstra

ALMERE – De Almeerse raad is nog niet klaar met de bespreking over de bomenkap aan de Westerdreef in Haven. Met name de SP en de PvdD uitten donderdagavond langdurig grote bezwaren tegen de kap tijdens de Politieke Markt. De vergadering ontaardde in een gehakketak over juridische zaken, omvallende bomen en eventuele pluisjes. Hij kon daardoor niet worden afgerond.

Wethouder Hilde van Garderen stelde dat de 137 bomen in het noordelijk deel binnen zes maanden vervangen worden door acht soorten iepen en dat er een fasegewijze dunning toegepast waar worden in het zuidelijke deel van de Westerdreef. “Aan de noordkant is de situatie onveilig. Als gemeente hebben we een zorgplicht in verband met de veiligheid. Daar ligt onze verantwoordelijkheid. Aanvankelijk wilden we alle abelen vervangen, maar na gesprekken met bewoners en een petitie zijn we tot dit raadsvoorstel gekomen. En verder kan je op veiligheid niet inleveren.”

Omvallen

De wethouder meldde dat er langs de Westerdreef sinds de aanplant 160 abelen zijn verdwenen, waarvan een deel is omgevallen. Om welk aantal omgevallen bomen het gaat, kon de wethouder niet zeggen: “die aantallen worden niet bijgehouden. Maar de veiligheid van de bewoners moeten we waarborgen.”
De raad debatteerde langdurig over de risico’s die omvallende bomen veroorzaken. Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren verweet het college dat het uitgaat van een extreem soort veiligheid. De wethouder hield daarbij vast aan de zorgplicht die de gemeente heeft.

De vergadering over de Westerdreef-abelen wordt een komende Politieke Markt voortgezet.

Uit de krant