Suzanne van de Laar. (Foto: aangeleverd)
Suzanne van de Laar. (Foto: aangeleverd)

Voorzitster Winterpride: ‘progressieve vlag is er voor iedereen’

Algemeen

ALMERE – Almere heeft de beroemde regenboogvlag, symbool van de homobeweging, ingeruild voor de progressieve vlag, met extra kleurtjes die symbool staan voor transgenders en niet-blanke mensen. Voorzitter Suzanne van de Laar van de Winterpride Almere is blij met deze ontwikkeling.

“De regenboogvlag is al sinds 1978 het internationaal erkende symbool van onze LGHBTIQ+ gemeenschap”, zegt Van de Laar. “Maar dit jaar hebben prides, merken en activisten over de hele wereld de ‘progressieve vlag’ geadopteerd als het symbool voor de gemeenschap.”
Deze vlag heeft naast de regenboogkleuren ook zwarte en bruine strepen om gekleurde mensen te vertegenwoordigen, en babyblauw, roze en wit voor transseksuelen. Van de Laar: “Het is zeker niet de bedoeling om te vervangen of uit te wissen waar de regenboogvlag voor staat en dat moeten we onthouden. Maar omdat het de hoogste tijd is dat we de waarde van alle delen van onze gemeenschap erkennen, is dit een goed moment om in Almere over te stappen op de progressieve vlag.”

Niet iedereen blij

Van de Laar merkt dat niet iedereen blij is met de nieuwe vlag. “Je hoort kreten als ‘geslacht en ras zijn verschillend van seksualiteit’ of ‘je vervuilt onze regenboog.’ Maar ik heb de afgelopen pride-vieringen een toename opgemerkt in het gebruik van deze vlag door de community. Het weigeren van deze verandering betekent de voortdurende promotie van een klein aantal mensen binnen onze gemeenschap als waardig, om trots op te zijn. We hebben nog zoveel meer te doen. Niet alleen op het gebied van trans, non binaire en people of color vertegenwoordiging, maar ook voor biseksuele, panseksuele en aseksuele mensen. Nog steeds is er vooruitgang te boeken voor de ongelooflijke verspreiding van gender identiteiten. Iedereen mag zichtbaar zichzelf zijn in Almere. Daarom kiezen we voor de progressieve vlag.”

De progressieve vlag (Foto: aangeleverd)

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto