Defensie en hulporganisaties bouwen het tentenkamp in het AZC op. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Defensie en hulporganisaties bouwen het tentenkamp in het AZC op. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Tentenkamp Asielzoekerscentrum in opbouw

Algemeen

ALMERE – Twintig militairen van de landmacht, het Rode Kruis en de hulporganisatie Ready to Help zijn bezig 100 tenten voor de spoedopvang van 500 asielzoekers op het AZC op te bouwen. “Gisteren zijn we begonnen”, vertelt Henk-Jan Pap van defensie. “Vandaag, zaterdag ronden we de klus af.”

Door Robert Mienstra

Naar verwachting komen morgen de eerste vluchtelingen op het Almeerse AZC aan. De tenten zijn ongeveer 25 vierkante meter groot. Per tent worden 4 mensen gehuisvest. Defensie zorgt voor de opbouw van de tenten, de hulporganisaties voor de inrichting.

De beslissing om bij het AZC een tentenkamp in te richten was snel genomen. “Wij zijn vanuit de rijksoverheid gevraagd deze klus te klaren”, zegt Pap. “Dat gaat op hoog niveau, bij de minister van justitie en veiligheid. Een van de taken van defensie is het ondersteunen van civiele organisaties zoals gemeentes, waterschappen en ook het COA. De overheid vond dat er een crisis was bij de opvang van vluchtelingen en daarvoor zijn wij ingezet.”

Wethouder Froukje de Jonge is blij dat de opbouw voortvarend gaat. “Of de bewoners zondag al komen, daar doe ik geen uitspraak over in het kader van de veiligheid, maar ik verwacht geen gedoe, sterker nog ik hoop dat er zich uit de omliggende wijken vrijwilligers bij het COA aanmelden.” De wethouder gaat ervan uit dat de bewoners van de omliggende wijken inmiddels door de gemeente zijn geïnformeerd. “Donderdagmiddag hadden we die brief al klaar.” 

De Jonge heeft inmiddels zelf ook al een bezoek gebracht aan het terrein. “Er komen houten vloertjes met vloerbedekking in de tenten en ook wordt er voor kacheltjes gezorgd. We gaan zo snel mogelijk aan vervanging van de tenten werken door meer semipermanente bouw.”
De afspraak met het COA is dat de spoedopvang voor 12 maanden is.

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto