Florisca van Willegen, de nieuwe dominee in de Goede Rede.(Foto: Almere DEZE WEEK)
Florisca van Willegen, de nieuwe dominee in de Goede Rede.(Foto: Almere DEZE WEEK)

Florisca van Willegen nieuwe dominee Goede Rede

Algemeen

HAVEN – Florisca van Willegen is sinds half september de nieuwe dominee van de Goede Rede. Zij volgde dominee Tonnis Buurma op die met emeritaat is gegaan. Van Willegen is zondag 3 oktober tijdens een feestelijke viering aan de kerk verbonden.

Door Robert Mienstra

“Toen gaf een andere dominee, Riek van Haeringen (tot dan interim in Goede Rede) mij de zegen met handoplegging waarmee mij het goede van God werd toegewenst”, vertelt Van Willegen. “Mooi was dat ook enkele gemeenteleden aan de zegening meededen, een mooi gebaar van verbondenheid.”

Openheid

De nieuwe dominee wil werken vanuit de tradities van de kerk. “We voeden ons als geloofsgemeenschap met de verhalen uit de Bijbel, dat is onze bron. Maar altijd met een open blik naar de samenleving. Zodat er verbinding blijft tussen wat we geloven en hoe we leven. Ik zie het als mijn taak om bij alles wat we doen en organiseren steeds terug te gaan tot die bron. Tot wat ons bezielt en inspireert.”

De openheid van de Goede Rede komt bijvoorbeeld terug in de ‘open kerk’, sinds de coronapandemie een gezamenlijke activiteit met Hart voor Haven. “Op vrijdagochtend van 9.30 uur tot 11.15 is de kerk open voor mensen die een kopje koffie of thee willen drinken, die een kaarsje willen branden en daarbij is het mogelijk dat ze ook hun verhaal kwijt kunnen”, vertelt de dominee. “Er zijn altijd vrijwilligers aanwezig die dit begeleiden en die een luisterend oor hebben.”

Taak gebouw

De Goede Rede is meer dan een gebedshuis. Er worden tal van klassieke concerten georganiseerd vanuit Goede Rede Concerten en andere culturele bijeenkomsten. “Het is mooi dat het gebouw zo meerdere relevante functies kan vervullen ”, zegt Van Willegen. “Het is een huis van samenkomst en ontmoeting.”

Diensten

Op zondag zijn de kerkdiensten. Uiteraard die van de Protestantse kerk Nederland, waar Van Willegen toebehoort. Voorheen waren het louter oecumenische diensten, maar nu de katholieken een eigen gebouw hebben in de Bonifatiuskerk, is er eens per maand een oecumenische dienst. Ook veel protestanten wilden de oecumenische dienst behouden. “Ook een aantal katholieken wilden die graag behouden”, zegt van Willegen. “Daarnaast zijn er op zondag ook diensten van Hart van Haven, de Doopsgezinde gemeente en de Vietnamese kerk.”

Kinderkerk

Als Van Willegen naar de toekomst kijkt, wil ze graag een gemeenschap zijn waarin ook de jongere generaties zich thuis voelen. “Haven vergrijst, dat merken we ook in de kerk. Maar, er melden zich ook af en toe jonge gezinnen uit nieuwe wijken als Nobelhorst en Almere Hout. Ik wil graag met de jonge ouders in gesprek komen over hoe zij de kerk zien en hoe de geloofsgemeenschap hen kan ondersteunen, ook bij het overdragen van het geloof en de bijbelverhalen. Het zou mooi zijn als we weer met enige regelmaat activiteiten voor kinderen en jonge mensen zouden kunnen organiseren”

Uit de krant

Politiek

112

Uit

Sport

Wonen

Auto